Ondernemend Heuvelrug Gezonder met Food Fitness

6 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

LEERSUM - Midden tussen de bomen van de Leersumse bossen is de praktijk van Arjan van Wijck gelegen. Het beeld past bij de op een gezonde leefstijl gerichte praktijk van Van Wijck waar vooral mensen met chronische gezondheidsklachten komen. ,,Vaak lopen cliënten al jaren te tobben, ze zijn meestal uitgedokterd in het reguliere circuit of de klachten zijn niet ernstig genoeg voor behandeling, maar wel hinderlijk.”

door Monique José Timmermans

In de laatste categorie noemt Van Wijck onder andere allergieën, huidklachten, diabetes, vermoeidheid, darmklachten en overgewicht als veel voorkomende klachten. ,,Veel klachten komen voort uit ongezonde voeding en leefstijl en kunnen met een juist voedingspatroon verminderen of zelfs verdwijnen”, aldus de therapeut. De Psycho Neuro Immunologie (PNI) volgens welke Van Wijck als orthomoleculair therapeut is opgeleid en werkt, is een relatief jonge wetenschap. ,,Deze wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken en artikelen, onder andere van de Universiteit Groningen”, legt van Wijck uit, die aangeeft zelf nooit gestopt te zijn met leren.

Bij het eerste consult wordt iedereen getest. Daarvoor heeft Van Wijck twee speciale apparaten in huis. Het eerste brengt middels biofotonenresonantie in beeld of de klachten voortkomen uit metabole of hormonale verstoringen, bacteriën, virussen, parasieten en schimmels, enzovoorts. Het detecteert tevens tekorten aan vitaminen en mineralen, vaccinatiebelastingen, fysieke oorzaken (bijvoorbeeld scheefstand van wervels of gebitsproblemen), slaapstoornissen, allergieën of problemen met het immuunsysteem. De meting geeft snel een waardevolle bron aan informatie. Het andere apparaat is een soort superweegschaal en deze geeft inzicht in de verhoudingen in het lichaam, denk aan bot, vet en vochtpercentage en spiermassa. ,,Het geeft cliënten een goed inzicht in de staat van het lichaam en -door de tijd heen- van de effecten van de therapie en adviezen.”

,,Tot slot levert met name het gesprek met de cliënt over de klachten, hun ontstaansgeschiedenis en hun verloop een goed inzicht in de persoon als totaal. Dit samen met de testresultaten leidt tot een voedings- en beweegadvies”, aldus Van Wijck.

,,Een voedingsadvies is overigens geen dieet, het is een leefstijl waarbij oervoeding de basis is. Een aantal voorbeelden van recepten staat op mijn website. En bewegen hoort erbij.” Bij die beweging kan Van Wijck als voormalig sportcoach de cliënt ook bijstaan. ,,Dat varieert van de persoonlijke vitaliteit en fitheid verhogen tot een intensief trainingsprogramma voor mensen die hun sportieve prestaties willen verbeteren, zoals met hardlopen, fietsen en krachttraining.”

www.foodfitness.nl

advertentie
advertentie