Ondernemend Heuvelrug: Peter Jansen is vooral slim met metaal

6 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

LEERSUM - Met zijn bedrijf P.C. Jansen maakt Peter Jansen metalen sierhekwerken en balkons, maar daar blijft het niet bij. Slimme oplossingen bedenkt hij, voor bijvoorbeeld een bedrijfsmatig probleem. Het bouwen van prototypen en 0-series is een specialiteit van het bedrijf.

door Monique José Timmermans

Al 105 jaar is PC Jansen gevestigd aan de Rijksstraatweg hoek Boerenbuurt. Jansen is inmiddels de derde generatie die in de werkplaats aan het werk is. Opa kijkt toe vanaf een foto in het kantoor, in z’n hand een wiel van een rijtuig. ,,Kijk hier het metalen plaatje van een oud rijtuig dat ik heb teruggevonden. Opa mocht zich ‘beste is Meester rijtuigbouwer’ noemen. Ook hij was al creatief in het bouwproces met een eigen manier van het monteren van de spaken in de wielen.”

De rijtuigen gingen en de metalen carrosserie deed z’n intrede. Het bedrijf ging mee met z’n tijd en heeft heel wat veewagens op de weg gebracht. Mooi project is ook de ‘lichtgevende’ vrachtwagen van de Postcodeloterij.

De Willie Wortel van Leersum? ,,Nee”, lacht Jansen. ,,Ik ben geen uitvinder. Voor mijn 0-series en prototypen combineer ik bestaande zaken. Ik pas ze alleen anders toe dan men gewend is, waarmee ze een oplossing bieden voor mijn opdrachtgever. Custom made dus.” Zo staat op dit moment een ‘eiermachine’ in de werkplaats. ,,Het doorschuiven van de eierrekjes gebeurt nu handmatig, ik kijk hoe het te automatiseren is.”

Ook heeft Jansen een aanhanger ontwikkeld voor de camperbranche. ,,Op deze op maat gemaakte aanhanger past een auto. Op locatie is de aanhanger een mobile parkeerplaats. En voor vervoer pompt men de aanhanger met luchtbalgen op, dit is gelijk het veersysteem. Deze nieuwe manier van vervoer is RDW goedgekeurd.

In 2006 was PC Jansen een van de drie genomineerden voor de prijs Ondernemer van het Jaar. ,,Ook al zijn we niet de winnaar geworden, het was leuk om mee te maken.” Jansen, die in het dorp ook wel ‘De Smid’ genoemd wordt - ‘maar ik doe heel ander werk dan een smid’ - houdt zich lokaal vooral bezig met sierhekwerken en balkons. Robuust, massief materiaal gebruikt hij, rondom afgelast. ,,Dat geeft een mooier eindresultaat en trekt niet krom. Wel duurder, maar ook duurzamer.” Ook daarin onderscheid hij zich in de markt, als degene die maakt wat een ander niet maakt.

Kijk voor meer informatie op www.pcjansen.nl

advertentie
advertentie