'Politiek verschuilt zich achter golfbaan'

31 mei 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Golfspelers zijn geen profiteurs die op kosten van de gemeenschap een balletje slaan, vindt interim-voorzitter Egon Alflen van de Doornse Golf Club. Hij is boos over de negatieve publiciteit rond het golfterrein aan de Mariniersweg. ,,Dat er overheidsgeld nodig is om de exploitatie rond te krijgen, is niet de schuld van de golfclub. De financiële verliezen zijn het gevolg van een speculatieve investering door de gemeente.''

door Michiel Schaaij

Voor het eerst in het 20 jarig bestaan bracht de open dag geen nieuwe leden op. Volgens Alflen is dat vooral te wijten aan de negatieve publiciteit. ,,Daardoor is ten onrechte een negatief beeld van de Doornse Golf Club ontstaan. Mensen maken geen onderscheid tussen het golfterrein en de golfclub, daar voor ons de grootste pijn''. Natuurlijk gaat de economische crisis niet aan de Doornse Golf Club voorbij. ,,Het is geen vetpot, maar onze begroting is sluitend en we zijn gezond'', zegt Alflen. ,,Dat de Stichting Zwem- en Sportaccommodaties de exploitatie van het terrein niet sluitend krijgt, wordt veroorzaakt door de hoge grondprijs. De Doornse Golf Club heeft vorig jaar ruim € 96.000,- aan de stichting overgemaakt. Ik daag de gemeente uit om een andere vereniging te vinden die hetzelfde huurbedrag kan opbrengen.''

Volgens Alflen verschuilt de politiek zich achter de golfbaan, in plaats van de verantwoordelijkheid te nemen voor de investering die de gemeente zelf heeft gedaan. ,,De aankoop was een bewuste keuze om het terrein uit handen van het Korps Mariniers te houden, in de hoop dat de grond in de toekomst meer waard zou worden. Maar je kunt de Doornse Golf Club niet laten opdraaien voor een speculatieve investering door de gemeente.'' Alflen denkt dat de waarde van het terrein in 2008 te hoog is ingeschat en constateert dat de grondprijs sindsdien verder is gekelderd. De reële waarde van het terrein zou nu tussen de € 750.000,- en € 800.000,- liggen.

Met belangstelling nam de Doornse Golf Club kennis van het plan van wethouder Bert Homan (VVD) om de boekwaarde van het gemeentelijke vastgoed aan te passen aan de werkelijke waarde. Als de gemeente bereid is om ook voor het terrein aan de Mariniersweg haar verlies te nemen, dan wil de Doornse Golf Club graag een poging doen om het terrein met behulp van particuliere investeerders te kopen.

Ook uitbreiding naar een 18-holesbaan is een gedachte die weleens bij Alflen opkomt. Twee directe buren, het Korps Mariniers en het Laco-zwembad, vertrekken in 2017 en de ontwikkeling van het gebied ligt nog helemaal open. De Doornse Golf Club heeft er wel oren naar: ,,met een 18-holesbaan heb je echt iets te bieden en kun je de concurrentie met andere grote golfbanen aan'', zegt de interim-voorzitter.

advertentie
advertentie