Golfbaan blijft heet hangijzer

30 mei 2013 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De stichting die de Doornse golfbaan exploiteert, voelt zich in de rug gestoken door de kritiek op de voortdurende financiële verliezen. Dat zei bestuurslid en BVH-fractievoorzitter Sybe Streekstra vorige week in de gemeenteraad. Hij reageerde daarmee op het voorstel van D66 om de gemeentesteun voor de golfbaan in te trekken.

door Michiel Schaaij

Streekstra vormt samen met raadsleden Wim Stegeman (CDA) en Peter van der Zee (VVD) en topambtenaar Daan van der Sleen het bestuur van de Stichting Zwem- en Sportaccommodaties. In het debatje over de golfbaan reageerde Van der Zee vorige week als door een wesp gestoken op de opvattingen van Hugo Prakke (D66). Die wil de bestuurlijke en financiële relatie tussen de gemeente en de golfbaan zo snel mogelijk opheffen. Maar in de huidige economische recessie is het terrein zo goed als onverkoopbaar. De bestuursleden van de stichting hopen dat er op lange termijn wel perspectieven zijn. Intussen zorgen de inkomsten van de golfclub ervoor, dat het exploitatieverlies van het golfterrein beperkt blijft. ,,Het gaat er niet om dat er toevallig een golfclub speelt, maar dat de stichting de kosten van de hypotheek moet betalen’’, aldus Van der Zee.

Die hypotheek van bijna twee miljoen euro is de spil waar de golfbaan-kwestie om draait. Dankzij een gemeentegarantie wilde de BNG Bank de aankoopprijs in 2008 wel voorschieten. Maar als de stichting van Stegeman, Streekstra en Van der Zee bij het betalen van de rentelasten in gebreke blijft, dan staat de geldschieter bij het college op de stoep. Wethouder Bert Homan (VVD) verklaarde vorige maand tijdens een persgesprek dat hij de gemeenteraad ,,ten sterkste ontraadt’’ om vanaf 2015 verdere verliezen van de golfbaan te compenseren. De vraag is echter, hoe hij in dat geval de BNG buiten de deur denkt te te houden. Bestuurslid en ambtenaar Van der Sleen moet voor de zomer een aantal uitgewerkte scenario’s op tafel leggen, waarna de gemeenteraad de knoop kan doorhakken. Door nog dit jaar een besluit te nemen, wordt voorkomen dat het echec van de Doornse golfbaan een rol gaat spelen bij de raadsverkiezingen van maart 2014.

Vastgoed in kaart brengen

Overigens is de aankoop van het Doornse golfterrein niet de enige vastgoed transactie die uitdraait op een financieel fiasco. Ook andere gemeentelijke grondaankopen blijken slecht uit te pakken. Zo staat het terrein van het voormalige transportbedrijf Van Opijnen aan de Leersumsestraatweg in Doorn voor bijna een miljoen euro teveel in de gemeentelijke boekhouding. Om de waardedaling van al het gemeentelijke vastgoed in kaart te brengen, wil het college externe specialisten inhuren.

advertentie
advertentie