Huis Doorn gaat weer zes dagen open

16 mei 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Huis Doorn blijft definitief open voor het publiek. Na de korting die de overheid met ingang van 1 januari doorvoerde op het subsidiebudget was de vrees dat het Huis - van 1920-1941 woonplaats van de laatste Duitse keizer Wilhelm II - zijn deuren voor het publiek moest sluiten. Inmiddels is een reorganisatie doorgevoerd. Veel vrijwilligers (ongeveer 150) zullen de rol van de vaste krachten overnemen die ten gevolge van de bezuinigingen ontslagen moesten worden. Hierdoor kan Huis Doorn voor het publiek open blijven; vanaf 19 mei (Pinksterweekend) is het museum, zoals in voorgaande jaren, weer zes dagen per week geopend.

Het is voor Huis Doorn absoluut noodzakelijk dat het bezoekersaantal (nu 25.000 per jaar) omhoog gaat, omdat daarmee inkomsten worden verkregen. Om dat te bereiken wil Huis Doorn zich presenteren als plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Daarmee wordt dus niet alleen de openstelling voortgezet, maar wordt ook een functie toegevoegd: Plaats van herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

,,Als plaats van herinnering zal Huis Doorn een platform bieden voor discussie over Europese waarden die uit de Eerste Wereldoorlog zijn voortgekomen, zoals tolerantie, vrijheid, democratie en mensenrechten. De betekenis van Huis Doorn wordt zo uitgebreid met een nieuwe, meer actuele functie. Daarmee is de maatschappelijke verankering van Huis Doorn en dus ook zijn toekomst als museum gediend", meldt de directie van het museum in een persbericht.

advertentie
advertentie