Foto's vol fantasie in Buitenlust

14 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Tot eind augustus exposeert de bekende Ameronger Jaap van Dijke in Buitenlust en recente serie fotowerk van verrassend en artistiek hoog niveau. De perfect ingelijste en geprepareerde foto's zijn ook te koop. Voor aandachtige kijkers valt er in de beelden veel te beleven, want je moet erover nadenken en je verbeelding laten spreken. Van Dijke gaf een rondleiding en vertelde interessante wetenswaardigheden over zijn fotografische aanpak.

door Manus van Gent

,,Wat je hier om je heen ziet aan foto's, allemaal op groot formaat van minstens 60x60 centimeter en in kleur, toont beelden, sferen, mensen en soms sterke suggesties daarvan die ik aantrof in vele regio's over de hele wereld. Het zijn geen vakantiefoto's, maar welbewust gekozen objecten, die ik weliswaar simpel tegenkwam, maar die mijn oog raakten en mijn fotografeninstinct prikkelden. Het gaat er niet om dat je een verschijnsel ziet, maar wat je er zelf in ziet en hoe je dat met je camera gaat vastleggen en verbeelden. Van daaruit wordt je afbeelding heel anders dan het uitgangspunt en maak je als het ware een nieuwe werkelijkheid, ontleend aan de realiteit maar vatbaar voor ieders eigen interpretatie", vertelt Van Dijke, lopend langs zijn werk.

Hij vervolgt: ,,Het klinkt wat zweverig misschien, maar het komt erop neer dat ik als fotograaf altijd probeer een impressie van de werkelijkheid weer te geven en de toeschouwer ook de kans geef zelf te interpreteren wat hij ziet. Ik geef mijn foto's dus zelden een titel of bijschrift mee, want dat beperkt de fantasie en de vrije interpretatie. Het wordt dan zo definitief en vastomlijnd."

Zijn geheim geeft hij niet prijs, maar een kleine blik in zijn werkwijze wil hij wel geven ,,Over de techniek van fotograferen, afdrukken, prepareren en inlijsten wil ik wel kwijt dat ik alle fasen met zo professioneel mogelijk materieel of mensen aanpak. Een goede digitale camera, met complete instructie van mogelijkheden en gebruik. Hoeft niet bijzonder kostbaar te zijn en er zijn talloze mogelijkheden tegenwoordig. Afdrukken gaan niet naar de shop of de super maar ouderwets naar een fotografische studio. Die afdrukken zijn vijf keer zo goed en gaan tien jaar langer mee. Daar worden de foto's ook geprepareerd. Inlijsten doe ik zelf. Ik nodig iedereen uit om eens te komen kijken.''

advertentie
advertentie