Ingezonden: Een leefbaar hart voor Driebergen

13 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Twee keer in de afgelopen weken haalde de Hoofdstraat de voorpagina van de Stichtse Courant. Op 25 april, toen gesuggereerd werd dat ,,Participatie haar glans nu al verliest'' en een week geleden toen werd gemeld ,,Knelpunt wordt nog complexer''.

Hét probleem van Driebergen-centrum is het doorgaand verkeer Zeist-Leersum en vice-versa. Dat leidt tot een verkeersinfarct en problemen met de leefbaarheid. Lapmiddelen zoals nu besproken worden, bieden geen oplossing. De omwonenden zullen, net als de bewoners van de Loolaan, met een kater achterblijven. Daarom vroeg ik naar de doelstelling van de beoogde reconstructie. Stuitend was het, dat de projectleider niet in staat bleek die te omschrijven, laat staan aan te geven in hoeverre die doelstellingen gerealiseerd kunnen worden nadat onze 7 miljoen zijn uitgegeven. Niet doen dus!

De enige echte oplossing is het realiseren van twee bypasses en het afsluiten van de Hoofdstraat tussen Bosstraat en de Oranjelaan. De ene over de Arnhemsebovenweg met een Loolaan-Noord langs het spoor richting station; de andere door de Hogesteeg met de Damhertlaan te verbinden. Elk moet dan 2250 auto's per dag (d.i. elk de helft van het verkeer minus bestemmingsverkeer) verwerken. Dat is misschien niet leuk voor de Hogesteeg en de Arnhemsebovenweg, maar wel de kans om Driebergen van een leefbaar hart te voorzien. Levert ook nog een autoluwe Loolaan op. Individuele belangen van een raadslid (tevens bestuurder van onze Golf club) die aan de Hogesteeg woont, van een enkele kasteelheer of een dode freule (er ligt een servituut op het ,,Shinty''- terrrein) zijn daaraan ondergeschikt. Zou ons bestuur eindelijk iets relevants voor ons Driebergenaren realiseren ! Nu lijkt het project Reconstructie-Hoofdstraat als enig doel te hebben de verkiezingen van over een jaar voor de Collegepartijen te redden.

R. de Koning, Driebergen

advertentie
advertentie