Pionier ziekte van Alzheimer

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

De arts/beeldhouwer is nog op beide fronten actief, maar gaat voor de synthese: geneeskundige gedachten in beelden uitwerken’. Als voorbeeld dient het topstuk: ‘de Alzheimer uitvisser’ (zie foto). De visser bovenop de karper verbeeldt de mosselman. Hij heeft een mossel op zijn hoofd. Hoogenraad is geboortig uit een redersfamilie uit Scheveningen (‘Zeg ken jij de mosselman, die woont in Scheveningen’...). ,,Op vlaggetjesdag stond ik als jongen altijd vooraan op de kade en hoopte dat de ‘Johanna Hoogenraad’de eerste was voor de nieuwe haring.’’

Arts verheft zich tot beeldend kunstenaar DOORN - Tjaard Hoogenraad (78) uit Doorn legt zich na zijn pensioen met zijn achtergrond van zenuwarts/psychiater/neuroloog toe op kunstwerken, waarin hij geneeskundige gedachten verbeeldt. Op zijn medische pijlers practicus, onderzoeker en docent slaagt hij daar wonderwel in.

door Kees de Kroon

De hengelaar laat het aasvisje bungelen boven de grote bek. Als lokvisje stuurt hij zo de grote vis aan. Algemeen is het tegengesteld: grote vissen jagen op de kleintjes. Het loodsvisje is dan wel klein, maar het staat in dit stuk voor een belangrijk ziektebeeld, namelijk dat van de ziekte van Wilson.

Onderzoeker/docent

De ziekte van Wilson is genoemd naar de Engelse arts, die over deze erfelijke kopervergiftiging in 1912 publiceerde. Van een leermeester van Hoogenraad, die op de ziekte promoveerde, nam de onderzoeker een Wilsonpatiënt over. Slechts dertig op de miljoen mensen hebben de ziekte en voor het grootste deel latent. Een enkeling sterft eraan. Diagnosticering komt uit DNA-onderzoek en de zogenoemde ring van Kayser-Fleischer in de ogen. Levertransplantaties en toediening van penicillamine zijn gangbaar, maar Hoogenraad - wereldwijd lezingen gevend- adviseerde eind vorig jaar in Iran een stervend meisje niet te opereren, maar zijn zinkpillen toe te dienen. Het meisje herstelde in twee weken. De artsen waren sprakeloos, geen 5.000 euro voor een operatie, maar slechts 5 euro aan pillen. Sindsdien skypt hij ook met een Iraanse specialist voor kennisoverdracht.

De practicus Hoogenraad laat de tabletten zelf produceren en heeft daarvoor afzet aan vrienden en betrokkenen om hem heen. Zijn tabletten blijken hem ook een middel tegen de ziekte van Alzheimer en aandoeningen met verdere afwijkingen van de hersenschors als kenmerk. Daaronder macula degeneratie en type 2 suikerziekte. Op voorwaarden uiteraard: bijvoorbeeld als uit bloedonderzoek aangaande Alzheimer blijkt dat er teveel koper in het bloed zit geven we een middel wat koper uitscheidt.’’

Een Italiaans Alzheimeronderzoek (Rome 2006) steunde de hypothese dat koper uitdrijven juist is. De grote vis staat in het beeld voor de veel voorkomende ziekte van Alzheimer, waar het kleine visje (Wilson) leidend voor was.

u Hoogenraad (tu.hoogenraad@planet.nl) exposeert met 54 beelden in Kasteel Beverweerd te Werkhoven nog in de weekenden van 11 en 12 mei en het navolgende Pinksterweekend.

advertentie
advertentie