Maarnse scout hijst vlag op De Dam

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Dit jaar is de scouting uit de provincie Utrecht aan de beurt om tijdens de Nationale herdenking assistentie te verlenen. Die kan behalve uit het hijsen van de vlaggen bestaan uit het aangeven van de kransen, helpen bij het neerleggen van bloemen of het helpen van de rolstoelgebruikers. Deze taken zijn tijdens een van de bijeenkomsten verdeeld.

Trots op rol bij doden- herdenking MAARN/AMSTERDAM - Al twee bijeenkomsten heeft Anne-Willemijn van der Zijde achter de rug. Dit als voorbereiding op haar rol tijdens de 4 mei herdenking op De Dam. De 13-jarige scout uit Maarn is er trots op dat ze dan een van de vlaggen mag hijsen.

door Monique José Timmermans

Kinderen vanaf 13 jaar konden zich per mail aanmelden en Anne-Willemijn aarzelde geen moment. ,,Twee jaar geleden had ik mogen helpen bij de herdenking in Maarn, maar toen kon ik helaas niet. De herdenking is belangrijk, ik kijk er altijd naar op televisie.” Ze kon het bijna niet geloven dat ze als enige uit Maarn was ingeloot voor de eervolle taak.

De knopen om de vlag vast te maken kent ze inmiddels feilloos. ,,We hadden touwtjes meegekregen om te oefenen. Hier op scouting Maarn hebben we een ander soort vlaggenmast, zonder zulke geknoopte touwen.” Desondanks heeft ze bij de mast van het scoutinggebouw even geoefend met het hijsen van de nationale driekleur. De provinciale vlaggen kennen geen geheimen meer. ,,Allemaal moet je ze uit je hoofd leren. We weten nog niet wie welke vlag gaat hijsen en de vlag ondersteboven hangen is natuurlijk verschrikkelijk.”

Tijdens de eerste bijeenkomst zijn alle scouts met de leiding naar De Dam gegaan voor een kennismaking. Het draaiboek en protocollen zijn doorgenomen. ,,Alles is van minuut tot minuut vastgelegd, de laatste tien minuten zelfs op de seconde nauwkeurig.” De tweede bijeenkomst was met de ouders. Moeder Margriet is daar blij mee: ,,Je kind gaat naar een heel druk evenement, waar ook een keer wat mis is gegaan.” En ook op dat laatste worden de scouts met instructies voorbereid.

Lange dag

Op 4 mei is Anne-Willemijn de hele dag in touw. Om 11.00 starten de scouts met een bijeenkomst en warme maaltijd in de Marinierskazerne in Amsterdam om vervolgens met bussen naar De Dam te gaan. Daar wordt eerst geoefend voor de officiële herdenking en vervolgens begint het om klokslag 18.00 uur echt. ,,We moeten de vlag hijsen tot in de top en dan gelijk weer laten zakken tot halverwege en vastmaken.”

Vanaf 15.00 uur zijn de hekken dicht en is er slechts één pauze in hotel Krasnapolsky. ,,We verblijven in het scoutingvak tot om 21.30 uur de vlag gestreken wordt, behalve degene die bij de Nederlandse vlag staat, hij/zij blijft daar de hele tijd staan.”

Moeder gaat niet mee naar Amsterdam. ,,Dan zie ik niets. Ik kijk of ik haar op televisie kan ontdekken.” Aangezien er dit jaar een nieuwe instructiefilm wordt gemaakt voor de scouts die volgende jaren de taak op zich nemen, hoopt Anne-Willemijn zichzelf nog wel terug te zien.

advertentie
advertentie