Terugblik op Jazz at the Castle

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Een zwoele zomeravond, een prachtige locatie en een diversiteit aan jazz-optredens. De ingrediënten waar menigeen voor viel. Ruim 1000 mensen handden hun weg zaterdag richting Kasteel Amerongen gevonden voor de 20e editie van Jazz at the Castle.

Zwoele avond met jazz voor jong en oud

door Monique José Timmermans

,,Geweldig.” Terugblikkend op de avond is dat de eerste kreet van Moniek Roijers, die mede verantwoordelijk was voor de organisatie. ,,We zijn heel erg blij, met de muziek, met het weer, maar met name met de grote opkomst van jazzliefhebbers. Een record is gebroken.”

Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is, denkt Roijers dat de grote opkomst te maken heeft met het verplaatsen van de datum van juni naar augustus, dit in verband met het WK voetbal. ,,We hebben een grote schare fans die wat ouder is en mogelijk in juni met vakantie gaat.”

Opvallend tijdens Jazz at the Castle was juist de grote diversiteit aan aanwezige leeftijden. Roijers: ,,Onze programmering is er op gericht ook een jong publiek aan te spreken. Vroeger namen we onze kinderen mee om hand- en spandiensten te verrichten, inmiddels komen ze zelfstandig en nemen ook nog eens hun vrienden mee.”

Dat de mix van verschillende jazz-stijlen het publiek aansprak laat geen twijfel. Van het aanstormend talent saxofoniste Marike van Dijk tot de al 40 jaar gerespecteerde gitarist Jan Akkerman en van de West-Afrikaanse sferen gebracht door Three of a Kind tot de ‘liedjes die onterecht vergeten dreigen te worden’ door Ricky Koole & band, iedereen mocht zich verheugen in een warme belangstelling.

In de tent voor het hoofdgebouw wist Peter Beets met zijn New York Quartet echter het grootste aantal liefhebbers aan zich te binden. Met het thema ‘Chopin meets the Blues’ bracht hij Chopin’s mooiste nummers in een swingend hedendaags jasje. Later op de avond begeleidde het kwartet de op Curacao geboren Izaline Calister. De zangeres wist op vurige wijze het verhaal van Porky and Bess te vertolken voor een publiek dat zichtbaar genoot.

De aankleding met (sta)tafels en de ruim voorhanden drankjes en hartige happen van de snackmobiel boden de inwendige mens voldoende versterking om het festival tot in de kleine uurtjes bij te wonen. Jan Akkerman knoopte toegift aan toegift en zo sloeg de klok zomaar 2.00 uur voor de lichten uitgingen.

De organisatie van ‘Jazz at the Castle’ wil volgend jaar op 27 augustus het succes op z’n minst evenaren.

advertentie
advertentie