Kijk op Cultuur: Animatie op verjaarsfeest

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

De meeste vijftigplussers hebben nu geen behoefte meer aan de ondersteuning, die in het verleden meer kwaliteit van leven betekende. Daarbij komt ook, dat andere, landelijke organisaties eigenlijk de fakkel hebben overgenomen als het gaat om ouderenwerk.

Historie van de animatiefilm toegelicht De Doornse vereniging Spreekbuis 50+ gaf een feestje ter ere van haar 25ste verjaardag. Deze club, met circa 400 leden, zet zich in voor de belangen van ouderen. Vijfentwintig jaar geleden legde men de grens bij 50+ en een oprichter/lid van het eerste uur benadrukte de noodzakelijkheid van de belangenbehartiging toen.

door Nicole van der Schaaf

De gemiddelde leeftijd van de leden ligt anno 2010 veel hoger en de activiteiten kregen een meer sociaal-culturele inhoud. ‘De Spreekbuis’ heeft haar bestaansrecht dus niet verloren. Met regelmaat vraagt men professionals een presentatie te houden en voor het jubileumfeest was Arnoud Rijken genodigd iets te vertellen over zijn vak: animatie.

Van tekening tot computer

Van Walt Disney hebben we allemaal wel eens gehoord, maar hoe hij zijn eerste filmpjes maakte weet eigenlijk niemand. De vroege animatiefilms, dus films waarin menselijke acteurs geen rol vervullen, kwamen op een ingewikkelde, arbeidsintensieve wijze tot stand. Alle rollen waren weggelegd voor fantasiefiguurtjes die ontstonden op de tekentafel.

Animatie is eigenlijk de illusie van beweging, die tot stand komt nadat de (getekende) stilstaande beelden, frames genaamd, snel na elkaar afgespeeld worden.

Het is bijna onvoorstelbaar dat in de oude tekenfilms een tekenaar urenlang zat te ploeteren op reeksen tekeningen die slechts één seconde film opbrachten.

De huidige animaties, zoals die bijvoorbeeld op het internet te vinden zijn, komen tot stand dankzij diverse grafische computerprogramma’s.

Animatiefilms (o.a. gemaakt door kunstenaars) komen tot stand met behulp van fotografie. Waar vroeger de tekening op het platte vlak belangrijk was, is het nu een plastisch gevormd figuurtje van o.a. klei of plastic. De beelden worden stuk voor stuk op foto vastgelegd en in de juiste volgorde in een film gemonteerd. Ieder beeld wordt dus wederom een ‘frame’ en voor één enkele seconde film zijn wel 24 beelden nodig! Bij het afspelen ontstaat dan een illusie van beweging.

Animatiefilm is zonder twijfel een vorm van kunst en wellicht geldt dit ook voor het optreden van de goochelaar op het jubileumfeest. Deze podiumkunstenaar, Willem van Dokkum, was in zijn vorig, werkzaam leven hoogleraar maar beoefent tegenwoordig de goochelkunst met overgave. Goocheltrucs met levende dieren zijn gelukkig uit den boze, maar de klassiekers met de hoge hoed en het konijn hebben die aanpassingen wel doorstaan al vraag je je wel af of er niet iets anders te bedenken valt. Maar goed, goochelen blijft leuk, zeker met de verrassing van de mooie, creatieve animaties nog in het hoofd.

u Wie hier meer van wil weten moet eens een kijkje nemen op: www.illuster.nl

advertentie
advertentie