‘Weghalen borden kost klanten’

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Volgens de gemeente is er behoefte aan een eenduidig bewegwijzeringsbeleid. Dit moet zorgen voor meer eenheid tussen de verschillende dorpen. Bovendien stelt de gemeente dat mensen de borden steeds minder nodig hebben, omdat steeds meer mensen gebruik maken van een navigatiesysteem in de auto. Verder is eenduidigheid volgens de gemeente belangrijk omdat nu niet duidelijk is wie er wel en niet in aanmerking komen voor vermelding op een bord. De gemeente stelt ook dat ondernemers zelf primair verantwoordelijk zijn voor de vindbaarheid van hun bedrijf. Tot slot wordt kostenbesparing als een argument voor het nieuwe beleid genoemd.

HEUVELRUG - Er moet een einde komen aan de vele verschillende bewegwijzeringborden binnen de gemeente. Volgens het gemeentebestuur is er momenteel geen eenduidig bordenbeleid in de dorpskernen. Veel bestemmingen verdwijnen van de borden. Alleen congres- en vergaderlocaties, cultuur- en dorpshuizen, grote sportlocaties, toeristische plekken met een ‘bovenlokaal karakter’ en publieke plekken als begraafplaatsen, VVV-kantoren en campings blijven op de borden staan. Dit betekent dat, onder meer, het Rosarium en Galerie Plein 55 in Doorn van de borden verdwijnen. ,,Dat gaat ons een hoop klanten kosten”, aldus Wilco Löwenstein van het Rosarium.

door Paul Nolens

Recreatiepark het Rosarium in Doorn verdwijnt van de borden. Eigenaar Wilco Löwenstein: ,,Ik sta perplex dat we er zomaar afgehaald worden. Veel mensen komen hier via de borden. Wij liggen niet in het zicht van de toeristen en daarom zijn de borden voor ons belangrijk. Een opa en oma zonder navigatiesysteem zullen nu veel meer moeite krijgen om ons te vinden. Dit gaat ons zeker klanten kosten. Mensen die nu in Doorn zijn en het Rosarium op de borden zien staan denken vaak: ‘laten we daar even gaan kijken’. Ik vind het vreemd dat dit nodig is.” Ook Jan Veenhof van Galerie Plein 55 vindt het onbegrijpelijk. ,,Flauwekul dat er zo min mogelijk borden moeten staan. Veel mensen weten niet dat er een galerie in het centrum van Doorn zit en vinden ons via het bord. De meeste van onze bezoekers komen van buiten Doorn. Straks wordt het een stuk moeilijker om ons spontaan te vinden.”

Voorlopig zullen de huidige borden gehandhaafd blijven. Zodra een bord aan vervanging toe is, wordt het verwijderd. De borden die wel vervangen worden, zullen in een nieuwe vormgeving terugkomen. Op welke termijn de borden uiterlijk worden verwijderd of vervangen is niet duidelijk.

advertentie
advertentie