29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

,,Bij de eerste Kastentocht was er een tiental deelnemers. Ondanks dit geringe aantal waren de reacties erg positief. Toen is besloten er een jaarlijks evenement van te maken. In de loop van de jaren is het evenement uitgegroeid tot één van de grootste in zijn soort in Nederland, met een honderdtal deelnemende rijtuigen. De deelnemers komen niet alleen uit Nederland maar ook uit België en Duitsland. Het evenement trekt jaarlijks een groot aantal toeschouwers die overal langs de route staan”, vertelt Henk Hoek, jarenlang voorzitter van de Stichtse Aanspanning en sinds 2002 erevoorzitter. Niet alleen de rijtuigen zijn in de oorspronkelijke staat hersteld, ook de koetsiers en de mederijders zijn volledig in de stijl van het rijtuig gekleed. Deze kleding wordt vaak zelf gemaakt. Om inspiratie hiervoor op te doen worden er excursies georganiseerd naar musea, de koninklijke stallen, het rijtuigmuseum en Het Loo, om kleding te bekijken die in die tijd werd gedragen.

DOORN - In 1965 is De Vereniging De Stichtse Aanspanning opgericht met als doel het behoud van het historisch gerij. De leden zijn fanatieke hobbyisten die de historie van de koets en de oorsprong van de rijtuigen proberen te achterhalen. De rijtuigen worden door de eigenaar zelf gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Om de rijtuigen ook aan het publiek te laten zien wordt er elk jaar door de werkgroep Kastelentocht een tocht over de Utrechtse Heuvelrug georganiseerd. door Rob Verbraak

,,Samen met mijn vriendin Sandra van Wees rijd ik al een aantal jaren mee met de Kastelentocht”, vertelt Nel Lith. ,,Niet alleen het meerijden maar ook de algehele voorbereiding zoals het uitzoeken van de kleding doen we samen. Elk jaar proberen we iets anders aan te doen. We rijden mee met een Duitse jachtwagen uit 1902 en omdat de tocht op zondag wordt verreden dragen we geen jachtkleding maar zondagse kleding. Opvallend is dat in de loop der jaren het aantal vrouwelijke koetsiers alleen maar toeneemt.”

Lustrumeditie

Tony Lith, voorzitter van de werkgroep Kastelentocht: ,,Een tocht als deze 45 jaar onafgebroken organiseren is toch wel iets om stil bij te staan. Om dit lustrum een bijzonder tintje te geven zijn we er in geslaagd om via de vereniging Hoofdstad Aanspanning vijftien bedrijfsaanspanningen mee te laten rijden. Een voddenwagen, brandweerwagen, Gelderse oogstwagen, Noorse marktwagen en een bakkerswagen zijn enkele voorbeelden. Het publiek krijgt op deze manier een indruk wat er een eeuw geleden aan transportmiddelen rondreed. Deze bedrijfsaanspanningen rijden alleen de middagrit helemaal mee maar zijn al vanaf 11.30 uur op het terrein van Huis Doorn te bezichtigen. Deze aanspanningen rijden buiten mededing mee en komen dus ook niet in aanmerking voor een van de ereprijzen. Speaker Eric Eshuis zal de toeschouwers met zijn brede kennis, van elk rijtuig weet hij de achtergrond, informeren. Ook de komende jaren zal deze tocht georganiseerd worden. Door het gemeentebestuur is een vergunning verleend tot in elk geval 2015. Dankzij de inbreng van sponsoren en de inzet van veel vrijwilligers is het mogelijk om een evenement als dit voor de toeschouwers gratis te houden.”

Routes

Vanaf 9.30 uur worden de rijtuigen opgesteld op de voorweide in het park van Huis Doorn. Om 10.00 uur wordt er vertrokken via de hoofdpoort voor de ochtendrit. Via de Beaufortweg, Zandweg, Gooijerdijk, Dathuizerweg gaat het naar kasteel Maarsbergen vervolgens Maarnse Grindweg, Sandenburglaan, Leersumsestraatweg langs het Zonnehuis daarna de Acacialaan terug naar Huis Doorn. Vanaf 13.00 uur tot 14.00 kan het publiek alle aanspanningen bezichtigen.

De middagrit gaat via de Langbroekerweg, Gooyerdijk, Sterkenburglaan, Doornseweg terug naar Huis Doorn.

Hierna volgt de prijsuitreiking. Een speciaal verzoek van de organisatie aan de bewoners van de Beaufortweg en de Acacialaan is, om auto’s die dag niet op straat te parkeren.

advertentie
advertentie