Bartiméus hekelt kritiek vakbond

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

De Raad van Bestuur en de ondernemingsraad van Stichting Bartiméus uit Doorn hebben een sociaal beleidskader gesloten voor de ruim zeshonderd medewerkers van de divisie wonen. Dit met het oog op een forse reorganisatie die binnen het instituut op stapel staat.

Abvakabo: instituut schendt Cao-afspraken DOORN - Blindeninstituut Bartiméus in Doorn is verbaasd over de forse kritiek van Abvakabo FNV op de stichting. De vakbond liet afgelopen week weten woedend te zijn omdat het bestuur van Bartiméus op eigen houtje een sociaal beleidskader heeft gesloten voor de medewerkers. Op die manier zou het instituut Bartiméus zich niet gehouden hebben aan de CAO-afspraken. ,,Dat is niet waar”, zegt Bartiméus-woordvoerster Paulien Vreman. ,,We hebben geen Sociaal Plan, maar een sociaal beleidskader afgesproken.”

door André van der Velde

Sociaal plan

Abvakabo FNV vernam volgens bestuurder Fred Seifert pas op 7 juli tijdens een gesprek met de Raad van Bestuur over het afgesproken sociaal beleidskader. Hij hekelt de gang van zaken. ,,In de geldende Cao gehandicaptenzorg is afgesproken dat de vakbonden eerst betrokken moeten worden bij de totstandkoming van een sociaal plan. Bartiméus heeft deze Cao dus aan haar laars gelapt door niet eerst met de vakbonden te praten”, aldus Seifert.

Ook over inhoud van het plan is de vakbond ontevreden. Zo is volgens Seifert in de afspraken een optie tot gedwongen ontslag opgenomen na één herplaatsing. ,,Dat is onacceptabel”, zegt de vakbondsman. ,,We hebben al onze leden geïnformeerd dat zij niet gebonden zijn aan het akkoord en dat wij als bond bereid zijn stappen te ondernemen indien dit voor onze leden nodig mocht zijn.”

Woordvoerster Pauline Vreman van Bartiméus zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de kritiek. ,,Wij begrijpen die niet. Er is geen Sociaal Plan opgesteld, maar er is naar tevredenheid van zowel het bestuur als de ondernemingsraad een sociaal beleidskader afgesproken.” Zij benadrukt dat bij de reorganisatie geen werknemers zullen worden ontslagen.

,,De reorganisatie is geen afslanking maar een kwaliteitsslag. Er is een werkgarantie en een salarisgarantie. Daarom is een sociaal plan ook niet aan de orde.”

Moderniseren

De reorganisatie van de organisatie is volgens Vreman nodig om kleinschaliger te kunnen werken. ,,Onze bewoners, in Doorn zo’n 300 cliënten, hoofdzakelijk volwassenen, wonen nu nog in grote groepen bij elkaar. Dat gaan we moderniseren.

Bijna alle gebouwen die er nu staan, zullen worden vervangen door twee-onder-één-kapwoningen waar vier tot zes cliënten hun eigen huishouding zullen voeren. Deze veranderingen betekenen dat je opnieuw moet kijken naar de inrichting van je sector, de samenstelling van je teams bijvoorbeeld.”

De vakbond is volgens Vreman overigens wel degelijk betrokken bij de reorganisatie. ,,Uiteraard nemen we de vakbonden serieus. We waren met hen in overleg en zullen dat ook blijven. In het najaar volgt bijvoorbeeld weer een overlegronde.”

advertentie
advertentie