Laatste zaterdag kaasboerderij Doornvoort

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Alle kaas werd vanaf het begin zelf gemaakt, dit proces begon met het roeren van de melk daarna werd de gestolde melk in vormen gegoten, geperst en daarna in een pekelbad gedaan afhankelijk van de soort kaas 24 of 48 uur. Als de kaas klaar was moest hij elke dag in een gekoelde ruimte gekeerd worden om te zorgen voor het juiste aroma en om te voorkomen dat de kaas ging plakken. In het begin was de kaasboerderij elke dag open, toen de twee kinderen Lars en Rik naar school gingen werden de openingstijden alleen in de middag en de laatste twee jaar was de kaasboerderij alleen op vrijdag en zaterdag geopend. In 1997 werd er ingebroken en werd de hele voorraad kaas meegenomen en moest er vanaf nul opnieuw begonnen worden. In de vijftien jaar dat de kaasboerderij open is, is er een groot vast klantenbestand opgebouwd, niet alleen uit de omgeving maar zelfs uit Arnhem en Rotterdam kwam men wekelijks naar de winkel om de kaas te kopen. Ook kwamen er veel groepen op bezoek die ook een rondleiding kregen met uitleg over hoe de kaas gemaakt wordt vaak werd dit bezoek gecombineerd met een bezoek aan het melkveebedrijf, aan Huis Doorn en aan het Rosarium. ,,We hadden dit nooit kunnen bereiken als mijn schoonouders niet zo veel hadden geholpen, zij waren een verlengstuk van ons. Een paar jaar geleden hebben Rinus en ik een stappenplan opgesteld met onze plannen voor de toekomst. Het hebben van een melkveebedrijf is erg arbeidsintensief en we hebben toen samen besloten om te gaan stoppen met het kaas maken. We willen meer tijd vrij maken voor ons gezin, samen gezellige dingen doen, naar het sporten van de kinderen op zaterdag gaan kijken of lekker op de bank met een boek. Volgend schoolseizoen ga ik een aantal uren Engelse les geven op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede” vertelt Jolanda.

DOORN - In 1995 begonnen Jolanda (40) en Rinus (38) Doornenbal naast hun melkveebedrijf met 85 koeien de kaasboerderij Doornvoort. In deze kaasboerderij werden diverse soorten kaas zonder conserveringsmiddelen en toevoeging van kleurstoffen gemaakt. Om deze rauwmelkse kaas te maken moest er extra schoon gemolken worden, alles moest dubbel schoon gemaakt worden, niet alleen de uiers van de koeien en de melkapparatuur, dit betekende dat het melken zelf twee keer langer duurde. door Rob Verbraak

Jammer

Afgelopen zaterdag was de laatste zaterdag dat de kaasboerderij open was, de klanten werden getrakteerd op een kop koffie met gebak. De klanten vinden het ontzettend jammer dat de kaasboerderij dicht gaat en als afscheid hadden veel klanten kwamen persoonlijk langs om goede dag te zeggen en succes te wensen voor de toekomst en hadden een bloemetje of een cadeau bij zich. ,,Jolanda is een gave persoonlijkheid, altijd belangstelling voor je en zeer sociaal. Je kon bij haar altijd je verhaal kwijt. Een bruisende vrouw” vertellen Cees en Margreet de Kruyff uit Cothen, al 13 jaar vaste klant. ,,Lokale winkels zijn erg belangrijk voor de gemeenschapsbinding en die mogen nooit verloren gaan. Ook heb ik ontzettend veel waardering voor deze mensen, met veel inzet hebben zij dit voor elkaar gekregen. Ik hoop dat dit bedrijf toch door zal gaan in deze vorm of in een andere vorm” reageert Lex de Jong uit Doorn ook een vaste klant.

,,We zullen het natuurlijk ontzettend gaan missen, het was een hele mooie tijd, maar om dit nog twintig jaar te doen! Als er mensen zijn die interesse hebben om de kaasboerderij over te nemen dan is er die mogelijkheid. Alle benodigde apparatuur is aanwezig en wij zijn bereid om advies te geven. Met een goed bedrijfsplan is er voor belangstellende opvolgers veel te bereiken” besluit Jolanda.

advertentie
advertentie