Nieuwe leiding Open Atelier

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Het is een warme ochtend op het Atelier aan de Overstraat. Froucke Nieuwenhuis staat vol bewondering voor een schaal van keramiek vervaardigd door één van de kunstenaars van het inloopatelier. Ze herinnert zich haar begintijd als de dag van gisteren: ,,De toenmalige voorzitter van de Stichting Kunst in Amerongen (SKiAm), Willem Jan Struijck, wist dat ik belangstelling had voor creatieve dingen, en vroeg me of ik coördinator van het Open Atelier wilde worden. Direct na mijn start ben ik zelf ook lessen gaan volgen. Ik overwon mijn schroom om iets kunstzinnigs te doen met hulp van de docenten. Je krijgt opdrachten en tips waardoor je leert te kijken, en niet meer bang bent”, aldus Nieuwenhuis.

‘Verbondenheid binnen Atelier voortzetten’ AMERONGEN - Na zeven jaar coördinator van het Open Atelier te zijn geweest legt Froucke Nieuwenhuis haar functie wegens verhuizing neer. Mede door haar inzet heeft het Atelier kunnen uitgroeien tot een centrum van creativiteit met een breed en professioneel aanbod. Workshops, cursussen, een inloopatelier, en de inspirerende Amerongse Zomerschool zijn daar enkele voorbeelden van. Haar opvolgster Janneke Brouwer hoopt dat ze in de toekomst de continuïteit in sfeer en betrokkenheid binnen het Atelier kan bestendigen.

door Caro van den Berg

Ze heeft gemerkt dat veel mensen die angst hebben voor ze starten met één van de cursussen. ,,Ik ben nu bezig met portrettekenen. Je stapt als het ware in het papier om diepte te creëren. Ineens kijkt degene die je tekent dan terug van het papier!”.

De verbondenheid binnen het vrijwilligersteam, het enthousiasme van de cursisten en de professionaliteit van de docenten vormen voor haar de hoogtepunten van de afgelopen zeven jaar. Daarnaast denkt ze met heel veel plezier terug aan het vijfjarige lustrum. Volgend jaar viert SKiAm alweer haar tienjarig bestaan. Ook dat zal weer een fantastisch feest worden. ,,Daar kom ik zeker voor terug”, voegt Nieuwenhuis toe.

Iets doen voor het dorp

Naast haar verschillende regionale bestuursfuncties wilde opvolgster Janneke Brouwer graag iets doen voor het dorp. ,,Dit past wel bij me, daarom zie ik ernaar uit me voor het Atelier in te zetten. Froucke heeft met het team van vrijwilligers goed gewerkt om iets op te zetten. Die verbondenheid die hier heerst wil ik graag begeleiden, stimuleren en bestendigen”.

Beide dames kijken alvast uit naar de Amerongse Zomerschool, waarin door de deelnemers een week lang buiten getekend en geschilderd kan worden. Oefenen met verschillende technieken en iedere dag een andere kunstenaar als begeleider. In verschillende workshops leren kijken met andere ogen, met tot slot een feestelijke borrel en een expositie van eigen werk in het bezoekerscentrum van het kasteel. Brouwer zegt dat ze nog niet veel kunstzinnige zaken gedaan heeft. ,,Maar dat gaat wel gebeuren”, blikt ze vooruit. Open Atelier Amerongen, Overstraat 28b, tel. 0343-450459 www.skiam.nl.

advertentie
advertentie