‘Ze hebben haar dood laten gaan’

1 juli 2010 om 00:00 Nieuws

De bewoners die het overlijden van de Somalische vrouw van dichtbij mee hebben gemaakt, zijn verbijsterd. Eén van de asielzoekers, die net als de andere ooggetuigen anoniem wil blijven, vertelt hoe het de vrouw, in de laatste weken van haar leven, verging. ,,Ze was al twee weken ziek. Ze heeft, samen met haar man, geprobeerd een afspraak bij de dokter te maken. Dagelijks houdt de huisarts een half uur spreekuur in het AZC. Mensen staan daar soms al anderhalf uur in de rij om in dat half uur geholpen te worden. Zij had dusdanig pijn dat ze geen kracht had om daar lang te gaan zitten wachten. Er werd aan de dokter gevraagd of hij bij haar langs kon gaan. Dit kon niet, ze moest wachten op een afspraak. Ze kon niets eten en drinken maar de dokter had geen tijd voor haar.”

Zwangere vrouw sterft in gang AZC Leersum LEERSUM - Een Somalische vrouw is in de vroege ochtend van zondag 27 juni in het asielzoekerscentrum in Leersum overleden. De vrouw, begin dertig en moeder van drie kinderen, was zwanger. Bewoners van het AZC, die haar overlijden van dichtbij hebben meegemaakt, verwijten de medewerkers van het centrum nalatigheid. ,,Ze hebben haar aan haar lot overgelaten. Ze heeft zaterdagnacht urenlang op de gang gelegen zonder dat ze geholpen werd. Uiteindelijk is ze daar doodgegaan.” Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zegt dat alle verplichte procedures doorlopen zijn en dat er een onderzoek moet komen naar hoe dit fout heeft kunnen gaan.

door Paul Nolens

De pijn werd erger

Een andere asielzoeker, die bij haar laatste momenten aanwezig was, vertelt wat er op zaterdag 26 juni gebeurde. ,,De pijn in haar buik werd erger en erger. Een aantal medebewoners heeft haar, verkrampt van de pijn, op een matras naar beneden gedragen. Bij de receptie werd gevraagd om een ambulance te bellen. Zij vonden dit niet nodig. Uiteindelijk werd een taxi gebeld om haar naar de dokter te brengen. De taxi werd om 22.00 uur gebeld en kwam om middernacht eindelijk aan bij het AZC. De taxichauffeur zei dat hij haar niet mee kon nemen, omdat ze niet in de taxi kon zitten. Bij de receptie stonden de mensen gewoon te lachen, dat heeft deze taxichauffeur ook gezien.”

Uiteindelijk belden de asielzoekers zelf het alarmnummer. ,,Een bewoner heeft toen de ambulance gebeld”, vertelt een ooggetuige. ,,Na een uur wachten kwam er uiteindelijk een kleine auto van de medische dienst. De verplegers hebben de vrouw een kwartier onderzocht en geoordeeld dat er niets met haar aan de hand was. Ze zijn toen weer vertrokken. Wij konden het niet geloven, ze had zoveel pijn.”

De Somalische werd op haar matras in de gang gelegd, waar ze vanaf 1.00 tot ongeveer 4.00 uur heeft gelegen. De bewoners zeggen dat ze niet meer aanspreekbaar was. ,,Ze maakte een kreunend geluid. Het was alsof ze van binnen huilde. De beveiliging heeft in de tussentijd een aantal keer bij haar gekeken, maar vond het blijkbaar niet nodig om hulpdiensten in te schakelen. Ze hebben haar gewoon dood laten gaan. Rond 4.30 uur is ze op de gang overleden. Toen belden de medewerkers bij de receptie wel snel de ambulance. De ambulance was, samen met de politie, nu wel snel ter plaatse, maar het was te laat.”

Een woordvoerder van COA spreekt over een tragische gebeurtenis. Woordvoerder Jan-Willem Anholts: ,,Dit is heel erg. Het personeel is niet nalatig geweest. Zij hebben de reguliere weg gevolgd: eerst het gezondheidscentrum ingeschakeld, daarna een taxi gebeld en vervolgens is er een ambulance gekomen. Dat de medici geen actie hebben ondernomen is hun inschatting geweest. Er zal zeker nog een onderzoek volgen naar de gang van zaken. De uitspraken over de houding van het personeel zijn voor rekening van de asielzoekers. De beveiligers die er bij zijn geweest, geven een heel ander beeld. Ik begrijp de frustratie van de bewoners wel, maar wij hebben alle aanwezige middelen gebruikt.”

Te vroeg voor conclusies

Een woordvoerder van het gezondheidscentrum, Raymond Rugers, wil de onderste steen boven hebben. ,,Het is een tragedie die zijn weerga niet kent. Wij zijn nu bezig de feiten op een rijtje te zetten. Het is nu op alle punten te vroeg om conclusies te trekken. Ik weet niet of er een verloskundige bij de vrouw is gaan kijken, de afgelopen twee weken. We willen aan het einde van de week antwoorden op alle vragen hebben.”

Wethouder Elisabeth van Oostrum reageert namens de gemeente: ,,Wij betreuren het overlijden van de Somalische vrouw op het Asielzoekerscentrum in Leersum en leven mee met haar man en kinderen. Wij vragen de minister van Justitie om extra aandacht voor de eerstelijnszorg in asielzoekerscentra. Wij zijn een gastvrije gemeente en voelen ons in die zin verantwoordelijk voor al onze inwoners.”

: Reageer op dit artikel op:

www.nieuwsbladdekaap.nl

advertentie
advertentie