Afscheid juf Henriëtte in zeemanssfeer

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

,,Je hebt niet in de gaten dat het zo lang is. Het onderwijs is zo veranderlijk en elk jaar haal je wel weer wat nieuws in de lessen erbij. Mijn hart ligt echt bij groep 3. Na jaren kleuterjuf - en soms een uitstapje naar een hogere groep - zag ik dat de kinderen echt profijt hebben van de voorbereiding in groep 1/2’’, vertelt juf Henriëtte. ,,De samenwerking met juf Mieke was uniek. We voelen elkaar aan en hanteren automatisch dezelfde regels.”

MAARN - Toen haar jongste kind in 1986 naar De Ladder ging, begon voor juf Henriëtte Boonstra een periode waarin ze zeer regelmatig inviel als (kleuter)juf. ,,Soms wel twee of drie maanden aaneengesloten.” Het leidde tot een duobaan met juf Mieke voor de kinderen in groep 3. En nu -bijna 25 jaar later- heeft de bij de kinderen geliefde juf afscheid genomen.

door Monique José Timmermans

Veranderingen merkt Boonstra ook op. ,,De laatste jaren komen er kinderen in groep 3 die al kunnen lezen, dat was in mijn begintijd ondenkbaar. Daarnaast was de overgang naar het zelfstandig werken een leerproces van twee jaar. Het druiste in tegen het klassikale dat ingebakken zat. En tenslotte de intrede van de computer in de klas, dat was echt een apparaat waaraan ik moest wennen.”

Met veel plezier heeft juf Henriëtte naast het lesgeven ook zitting genomen in de oudercommissie en de commissie die ‘techniek op de basisschool’ invoerde. ,,Dat betekende leerlijnen uitzetten en regelmatig vergaderen.”

Met een groot feest op het schoolplein is deze belangrijke periode voor juf Henriëtte nu afgesloten. ,,Het komt niet meer terug. Nou misschien nog een enkele keer om in te vallen.” Er komt tijd voor andere dingen, zoals lange zeiltochten maken. En dat was een mooi thema voor de afscheidsmiddag met zeemansliederen door de collega’s en kinderen en een shantykoor.

,,Hulde aan de collega’s. De onderlinge collegialiteit motiveert en maakt het mede mogelijk dat de school veel extra’s kan organiseren, zoals het eindfeest in samenwerking met de Stichting Kulturele Vorming (SKV). Dit jaar een circusvoorstelling met alle driehonderd leerlingen. Ook het Sinterklaascircuit -waarbij de oudere kinderen de jongere helpen- brengt bij mij goede herinneringen boven.”

advertentie
advertentie