Seniorenplatform: Procedure Valys-pas

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met beperkingen door ouderdom of handicap kunnen blijven meedoen aan het maatschappelijk verkeer. In onze gemeente is er voor senioren met een mobiliteitsbeperking een lokaal vervoerssysteem zoals regiotaxi en daarnaast een bovenregionaal vervoerssysteem: Valys. Dit vervoer wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd en gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen voor een Valys-pas moet de aanvrager één van de volgende documenten kunnen overleggen: een bewijs van de gemeente dat er recht bestaat op Wmo-vervoer; een bewijs van de gemeente dat er recht bestaat op een Wmo-rolstoel of scootmobiel; een gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente; of een OV-begeleiderskaart van de NS.

Alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug die niet meer met het openbaar vervoer kunnen reizen konden tot 1 januari 2010 een aanvraag doen voor een indicatie van een Wmo-vervoerspas bij de gemeente. Was het inkomen boven de norm dan kreeg men een afwijzing voor de Wmo-vervoerspas maar ontving men wel een indicatie dat men niet met regulier openbaar vervoer kan reizen. Met deze indicatie kon men Valys-pas aanvragen.

Vanaf 1 januari 2010 wordt een categorie senioren met een mobiliteitsbeperking in onze gemeente echter geconfronteerd met een probleem. De gemeente wijst namelijk aanvragen van inwoners die boven de inkomensnorm zitten af en indiceren op voorhand niet. Daardoor heeft een aantal mensen geen mogelijkheid meer een Valys-pas aan te vragen.

De gemeente neemt met deze maatregel een positie in die negatief afwijkt van de regels die worden gehanteerd in de omliggende gemeenten. Zelfs landelijk gezien neemt de gemeente Utrechtse Heuvelrug een uitzonderingspositie in. Het is ons bekend dat inwoners van omliggende gemeenten hun (minder valide) inwoners bij het bereiken van een bepaalde leeftijd zonder inkomenstoets de mogelijkheid bieden gebruik te maken van het Wmo-vervoer, zoals regiotaxi. Bovendien verwijst de gemeente Utrechtse Heuvelrug ten onrechte voor een indicatie naar Valys, terwijl Valys niet indiceert.

Voor mensen die niet weten wat een mobiliteitsbeperking is lijkt dit een luxeprobleem maar naar mening van het seniorenplatform heeft de gemeente met deze maatregel onnodig een mobiliteitsbarrière gecreëerd voor een bepaalde categorie senioren in onze gemeente. Het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug heeft de gemeente dan ook gevraagd met de Valys organisatie om tafel te gaan zitten om een betere procedure af te spreken waardoor reizigers met een mobiliteitsbeperking boven de inkomenstoets in aanmerking kunnen komen voor een Valys-pas.

Informatie: 0343 431928

advertentie
advertentie