Eerste stenen ‘t Sand gelegd

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Met de bouw van de woningen is eerder al begonnen. Er komen veertien woningen die ruimte bieden aan vier personen en 23 woningen voor zes personen. Deze woningen bestaan uit vijf verschillende types die allemaal zijn voorzien van een eigen tuin of terras.

Grootse bouw-plannen officieel van start gegaan DOORN - Met een feestelijke ceremonie werden op woensdag 2 juni de eerste drie stenen gelegd voor het nieuwbouwproject Buurtschap ‘t Sand van Barthiméus. Burgemeester Frits Naafs ‘hield toezicht’ toen er één steen gelegd werd voor het gezondheidscentrum, één voor de woningen en één voor het nieuwe winkelgebouw.

door Emma-Jane Tolenaar

Aan het plein komen ook nog eens 48 kleine appartementen, waarvan er zeventien op de eerste verdieping boven de winkels en boven de woningen aan het plein komen te liggen. De overige appartementen komen op de begane grond. De woningen moeten 261 mensen gaan huisvesten.

Aan ‘t Plein komen ook een beautysalon, wajong bank, bruin café en de leenderij. Daar tegenover komt het gezondheidscentrum, een supermarkt en een winkel met kaarsen en andere cadeauartikelen. Deze kaarsen worden door achter de winkel gemaakt door cliënten van Bartiméus. Ook komt er een grand café en midden op het plein ligt de kapel.

Daarnaast komt er een dagactiviteitencentrum en een brede school met een kinderdagverblijf van de SKDD. Deze gebouwen moeten de levendige dorpskern gaan vormen met voorzieningen voor dagbesteding en recreatie met als doel om de bewoners van ‘t Sand veel meer dan voorheen in contact te brengen met de maatschappij.

Aan de Brink liggen het sport- en bewegingcentrum met daarin een zwemzaal met twee baden, en een tweede dagactiviteitencentrum. In de overgang van de Brink naar de Boslaan ligt een boerderij met daar aan vast een woonhuis. De boerderij maakt deel uit van een groene zone waar ook de historische moestuin binnen valt.

Het hele project heeft aardig wat voeten in de aarde, zeker ook voor de bewoners. Zo moesten er voor de bouw van de woningen bomen worden gekapt en gebouwen worden afgebroken. Door al die veranderingen in de infrastructuur kost het de bewoners tijd en inspanning om zich opnieuw te kunnen oriënteren.

Corinne Snijders, één van de bewoners: ,,Ik ken de route nu, maar er gaat nog steeds iemand van de begeleiding met mij mee. Ik vind dat ik een eind moet omlopen. Langs deze route zijn veel geluiden en er lopen veel meer mensen. Dat leidt af. Als er dan iets in de weg staat weet ik niet meer waar ik naar toe moet.”

Groepsmedewerker Meta de Gijn beaamt dit maar is tevreden met het verloop: ,,De alternatieve route deed in het begin veel stof opwaaien onder de bewoners. Voor ons, als begeleiding, kostte het halen en brengen in het begin veel extra tijd. Het heeft mij echter verbaasd hoe snel de bewoners de nieuwe route kennen en weer zelfstandig op pad gaan.” Het project moet in 2011 worden afgerond.

advertentie
advertentie