Het lint is lust voor oog én oor

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De grootste verrassing tijdens het openingsfestijn was het optreden van jazzmuzikant Eric Vloeimans. Op een simpele trompet wist Vloeimans een schitterend klankspel ten gehore te brengen dat het midden hield tussen jazz en pop. In termen van beeldende kunst zou deze muziek, met de onverwachte overgangen van melodieus naar oerklank, aangeduid kunnen worden als romantisch en abstract.

HEUVELRUG - Het beeldende kunstevenement ‘Lint vol Lust’ is vorige week vrijdagavond feestelijk geopend. De regie van de opening was in handen van Geert Blijham en de openingsceremonie werd textueel ondersteund door Margot Fretz, de curator van het evenement. Helene van der Vloed belichtte vanuit de antroposofie de noodzakelijke aanwezigheid van kunst en cultuur in het menselijk leven. Maar liefst drie burgemeesters van de deelnemende dorpen verrichtten de daadwerkelijk openingshandeling.

door Nicole van der Schaaf

De organisatoren van ‘Lint vol Lust’, Marijke Boom en Ronald Antonissen, verdienen een geweldig compliment voor de enorme organisatie en realisatie van dit project. Zonder twijfel is ‘Lint vol Lust’ het belangrijkste en tevens omvangrijkste beeldende kunst project op de heuvelrug. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat alle installaties, objecten en andere kunstuitingen van sublieme kwaliteit zijn. Het ‘luisterrijk lint’ kent zwakke en middelmatige plekken, maar daarover niet getreurd; er is genoeg om te bekijken en tenslotte moet ieder voor zichzelf oordelen.

Het lint leidt onder andere naar ‘Villa Nuova’ waar de ABN AMRO zetelt, naar Triodos Bank, Landhuis Lenteleven, Bartiméus en natuurlijk het Slot Zeist, Kerkckebosch, De Breul, De Reehorst, Kasteel Moersbergen, Landgoed Beukenrode en het Von Gimborn Arboretum. De belangrijkste verrassing wacht in het oude landhuis van Landgoed De Horst. Dit inspirerende huis lijkt helemaal te zijn ingericht met en om de werken van Emile van der Kruk, beeldhouwer in hout. Ruim tien jaar geleden was zijn werk voor het eerst in onze streek te zien in Amersfoort en in het Leusdense ‘Koopmanshuis’. Enorme figuren in hout, vrijwel altijd gezaagd en gehakt uit één stam, confronteren je met het dagelijks leven. De beelden dwingen je om anders naar al die doodgewone zaken te kijken. Simpel en mooi in hout, soms spaarzaam gekleurd en soms zelfs gegoten in brons, maar altijd eerlijk, stoer en vervreemdend.

Een inspirerend lint met kunst, muziek en poëzie. Met een toegangskaartje (€ 9,-) zijn 18 buitenplaatsen te bezoeken. Bij dat kaartje hoort een rugzakje met een catalogus.

advertentie
advertentie