Raad ‘in principe’ voor komst hotel

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Annette Verduin sprak namens haar buurtbewoners in en sprak haar zorgen uit over de mogelijke geluidsoverlast en verkeershinder die de komst van een hotel in het oude centrum kan opleveren. ,,Het karakteristieke, rustig uitstralende karakter van het dorp kan door de komst van een hotel verdwijnen.”

AMERONGEN - Ondanks de tegengeluiden van buurtbewoners heeft de meerderheid van de raad ingestemd met het principevoorstel om het voormalig gemeentehuis van Amerongen gesplitst te verkopen. In het gebouw moet een hotel met brasserie komen. Daarnaast zal de hervormde kerk een deel gaan gebruiken.

door Paul Nolens

Rein van Ee, voorzitter van de Amerongse ondernemersvereniging AMON, juicht de plannen juist toe. ,,Het is geweldig dat er een ondernemer is in Amerongen die het aandurft om in deze barre crisistijd een hotel te beginnen. Wat jammer is het dan dat er toch weer een groep Amerongers is die menen een protest te moeten laten horen. Ze gebruiken bezwaren die geen hout snijden en bovendien staan ze haaks op het algemene gevoel bij de Amerongse gemeenschap dat juist deze plannen precies passen in de invulling van deze ‘heilige plek’ in het centrum van Amerongen.”

Het grootste deel van de gemeenteraad gaf aan wel wat te voelen voor de plannen. Hans Nijhof, namens GroenLinks/PvdA: ,,De bewoners van het dorp missen nu reuring in het dorp. Horeca kan wel voor overlast zorgen, ga daarom tijdig met de omwonenden om de tafel zitten.”

Ook de VVD kan zich vinden in het plan. Peter van der Zee: ,,Wij staan positief tegenover het plan. Het kan positief werken voor de leefbaarheid en uitstraling van het dorp. Toen het gebouw nog diende als gemeentehuis was er geen probleem met het parkeren dus dat verwachten wij ook niet als er een hotel komt.”

Tegengeluiden waren er ook. De SGP van Gerrit Boonzaaijer is nog niet overtuigd van de toegevoegde waarde van een hotel in het oude centrum. ,,Ik begrijp de bezwaren van de omwonenden wel, zeker nu we onlangs hebben besloten dat de horeca om 3.00 uur mag sluiten. Dat zorgt voor overlast in deze rustige kern.”

Verantwoordelijk wethouder Roy Pamboer verwacht niet dat er veel geluidsoverlast zal zijn. ,,De brasserie- en hoteleigenaar gaat niet tot diep in de nacht feesten organiseren. Hij heeft zich gewoon te houden aan de algemene plaatselijke verordening. Bovendien is het voor de eigenaar niet wenselijk als er tot in de kleine uurtjes gefeest wordt. Daar hebben zijn eigen hotelgasten het meest last van. Wat betreft het verkeer: het zal niet drukker worden dan toen het een gemeentehuis was.”

De ChristenUnie, de SGP en de BVH stemde tegen het voorstel. Het college zal nu de procedure opstarten om het bestemmingsplan voor het oude gemeentehuis te wijzigen, zodat de plannen om er een brasserie hotel in te vestigen doorgang kunnen vinden.

u Meer over de plannen voor het oude gemeentehuis op pagina 5.

advertentie
advertentie