Seniorenplatform: ‘Overleg met gemeentebestuur gewenst’

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Voor mij ligt het coalitieprogramma 2010-2014 van de drie coalitiepartners in onze Gemeente Utrechtse Heuvelrug, met als titel ‘Samenwerk in Uitvoering’. Het geeft een overzicht van de ‘sociaal-liberale’ plannen en doelstellingen voor de komende vier jaar. Enerzijds willen onze politici de nadruk leggen ‘op het groene en vitale karakter van deze leefbare en gastvrije gemeente’, terwijl aan de andere kant de komende periode overschaduwd wordt door ‘een enorme bezuinigingsdruk’.

De vraag die dan als vanzelf naar boven komt is: ‘hoeveel wordt waarop bezuinigd en wie krijgt het daarbij vooral voor de kiezen?’ Er wordt uitgegaan van een bedrag van een miljoen oplopend tot zeven miljoen structureel in 2015. Wat vervolgens opvalt zijn de disproportioneel grote bezuinigingen op het terrein van de WMO en Welzijn. Kortom de sociale sectoren, die van groot belang zijn voor ons senioren. Beoordelen in hoeverre deze ingrepen afgedwongen worden door Den Haag, of dat ze door deze coalitiepartners zelf bedacht zijn, is zonder verdere uitleg niet mogelijk.

Vervolgens rijst de vraag naar de motivering van de keuzes: welke door de coalitiepartijen gehanteerde criteria zijn toegepast, op grond waarvan weldoordachte keuzes gemaakt zijn , die in alle redelijkheid uit te leggen zijn aan ons burgers. Met andere woorden: waarom wordt er zoveel bezuinigd op deze sociale sectoren in verhouding tot andere sectoren?

Gelukkig is er nog geen man over boord, maar, zoveel is duidelijk, dat de ambtenaren in deze gemeente natuurlijk aan de slag zijn gegaan om deze politieke richtlijnen nader uit te werken. Zijn de beleidslijnen eenmaal rond en financieel onderbouwd, dan moet je van goede huize komen om daarin nog veel te kunnen veranderen. Dat kan dus alleen nog voor deze zomer!

In dat opzicht is het plezierig dat het College van B&W zich presenteert als ‘integere bestuurders, die midden in de samenleving staan, open communiceren en verantwoording afleggen over gemaakte keuzes en resultaten’. Dat is een hele geruststelling! Nog eens ruiterlijk bevestigd in interviews in de lokale krant als ook op de radio, waarin deze royale bereidheid tot eerlijk en tijdig overleg met de bewoners als vast stramien over de lippen van de zojuist geïnstalleerde bestuurders komt. Dus geen lipservice, maar echt gemeend.

Dat vereist van onze kant dat wij deze uitgestoken hand accepteren. Tenslotte gaan wij in deze maatschappij in eerste instantie uit van vertrouwen. Pas als de ander die basisinstelling ondermijnt, ontstaat er een killere situatie, die veel lastiger te hanteren valt. Los van de voorgestelde bezuinigingen –als die de boel niet te veel verstieren– zijn er ook onderwerpen, waarover in positieve zin gediscussieerd zou kunnen worden. Zoals de aangekondigde beleidsnota ‘Dorpsgericht werken’. In dat verband is al een begin gemaakt met de opzet en zo spoedig mogelijke uitvoering van de zogeheten ‘woonservice gebieden’, een aanpak, die vooral bedoeld is om de ouder wordende senioren zolang mogelijk thuis te laten wonen, dankzij goed geregisseerde ondersteuning van samenwerkende zorg- en welzijnsinstellingen.

Kortom, een open en transparante houding van B&W vergemakkelijkt een positieve dialoog, en die gaan we als SPUH graag voor de zomer aan.

Samenwerkingsverband tussen ANBO, KBO, PCOB en Spreekbuis 55+

u Secretariaat: 0343 431928

advertentie
advertentie