Kasteel Broekhuizen te koop

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

In opdracht van de huidige eigenaar Delta Lloyd verkopen Drieklomp Makelaars en Rentmeesters en bedrijfmakelaars DTZ uit Utrecht Landgoed Broekhuizen. ,,Op 27 mei start de verkoopmanifestatie op Broekhuizen en kan het landgoed alleen door genodigden worden bezichtigd en vinden er rondleidingen plaats’’, zegt Richard den Dolder van Drieklomp Makelaars. ,,We hebben zo’n honderd mensen op de lijst staan.’’ De groep is uiterst divers qua samenstelling. ,,Dat varieert van notarissen en makelaars tot heel vermogende mensen die in de Quote top 500 staan. Op de lijst staat ook een holdingkantoor, grote beleggers en zorginstellingen.’’ De vraagprijs voor het landgoed bedraagt 5.750.000 euro. Daarnaast is er een erfpachtcanon van 23.000 euro per jaar. De grond wordt door Staatsbosbeheer in erfpacht uitgegeven.

Landgoed voor ‘nog geen zes miljoen euro’ LEERSUM - Wie in deze economisch barre tijden nog wat geld overheeft en dat wil investeren in een leuk optrekje, kan een bod doen op Kasteel Broekhuizen aan de Broekhuizerlaan 2. Voor nog geen zes miljoen euro kan men eigenaar worden van het vijf hectare grote landgoed, met kasteel, oranjerie, koetshuis, boerderij en een schuur.

door John Spijkerman

De geschiedenis van ‘huis en heerlijkheid’ Broekhuizen gaat terug tot in de dertiende eeuw.

In 1906 brandde het kasteel vrijwel tot aan de grond toe af. In het voorjaar van 1909 was de herbouw gereed en was het kasteel weer in de oorspronkelijke neoklassieke stijl herbouwd. Het huis kwam in 1939 in bezit van de familie Stratenus. In 1969 werd het verkocht aan het Rijk. Van 1971 tot 1996 was het Rijksinstituut voor Natuurbeheer er gevestigd. Daarna kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Staatsbosbeheer verkocht vervolgens de opstallen met recht van onderpand aan Peter de Greeff. Deze koper kon in 2004 de hypotheek niet meer betalen, waarna het landgoed verviel aan de grootste hypotheekverstrekker Delta Lloyd. Landgoed Broekhuizen is ruim 5 hectare groot. Het landgoed werd in 1988 aangewezen als Rijksmonument.

Broekhuizen staat al veel langer te koop, maar kon niet worden verkocht. ,,In ongerestaureerde staat werd het landgoed zo’n 2 tot 2,5 jaar geleden al eens aangeboden’’, zegt makelaar Den Dolder. Inmiddels is de buitenkant helemaal opgeknapt. Aan de binnenkant is de kwaliteit wisselend. ‘Het kasteel dient inpandig gerenoveerd te worden’, staat er in de verkoopbrochure. In het verleden lag de vraagprijs aanmerkelijk hoger dan nu. ,,We willen het landgoed nu reëel in de markt brengen’’, meent Den Dolder. Hij denkt dat Landgoed Broekhuizen bij uitstek geschikt is voor een combinatie van woon- en werkfunctie. Het kasteel kan worden gebruikt als woning, terwijl de overige opstallen een bedrijfsfunctie hebben.

advertentie
advertentie