Per fiets over het Pieterpad

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het was niet de eerste grote fietstocht van Lucas, eerder fietste hij al de Elfstedentocht en een route naar Luxemburg. ,,Dit was heel leuk en grappig, het moeilijkst was de klim in Limburg. Ik heb niet speciaal voor deze fietstocht getraind. Ik sport altijd al veel en fiets graag.” Moeder Eveline: ,,Het idee om het Pieterpad te fietsen ontstond al vorig jaar. Het is een bijzondere ervaring om samen met je kind te doen. Je gaat op een andere manier communiceren en dat leidt tot leuke gesprekken. We zijn echt uitgewaaid na 8 dagen buitenlucht.”

MAARN - Tussen al het fietsnieuws over de Giro d’Italia is er nog een opmerkelijke fietser in het land gesignaleerd. Op 11-jarige leeftijd heeft de Maarnse Lucas Bremmer samen met moeder Eveline het Pieterpad gefietst. Starten bij de Sint Pieterberg in Zuid-Limburg en acht dagen later - met ruim 600 km in de benen - aankomen in Pieterburen aan de noordkant van de provincie Groningen.

door Monique José Timmermans

Het Pieterpad is vooral bekend als lange afstandswandelroute. Circa 490 km bewegwijzerd over verharde en onverharde paden, ooit geïnitieerd door twee oudere dames die meenden dat in Nederland een dergelijke wandeltocht ontbrak. De fietsroute is 100 km langer dan de wandelroute en niet bewegwijzerd. ,,Die route heb ik van internet gehaald en op een landkaart gelegd. Een knooppuntennetwerk op basis waarvan je fietst. Omdat we een nacht bij familie logeerden, hebben we een keer een stukje omgefietst waardoor er bij ons iets meer dan 600 km op de teller stond bij aankomst in Pieterburen”, aldus Eveline die ervan houdt een doel te hebben als ze gaat fietsen.”

Lucas: ,,Elke dag hebben we tussen de 65 en 100 km gefietst. Beginnen om 09.00 uur, dan waren we om ongeveer 15.00 uur bij de trekkershut. Onderweg maakten we tussenstops voor een picknick of als het koud was in een restaurantje. Soms was er wat leuks te zien of te doen onderweg en na afloop zwemmen op de camping. Het is immers vakantie.”

De eerste dagen in het zuiden was het prachtig zonnig weer en met wind in de rug waren 100 km zo weggetrapt. ,,Aan het eind van de week in het vlakke Groningse land hadden we een straffe en koude wind tegen. Picknicken in de wei was er niet meer bij, tussen de middag waren we echt toe aan een warme kop soep”, aldus Eveline. ,,Dat zijn de uitgaven die de kosten van een dergelijke fietsvakantie bepalen.”

Moeder en zoon hebben de fietstocht afgelegd op ‘normale, degelijke fietsen’, een mountainbike en een toerfiets. ,,Geen racefietsen, bovendien heb je ook je bagage mee te nemen. Zo weinig mogelijk natuurlijk, maar wat kleding, een slaapzak en eten voor onderweg is toch wel het minste wat je nodig hebt.”

De familie Bremmer is nog niet uitgefietst. ,,De volgende keer wellicht een ronde rond het IJsselmeer, dat lijkt ons ook fantastisch.”

advertentie
advertentie