Thaise in Maarns gastgezin

6 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Ook voor het gezin Turkesteen - vader André, moeder Lia en kinderen Linda (10) en Marc (8) - is het allemaal nieuw. Lia: ,,Wij hadden in ons huis, maar nog belangrijker in ons hart, ruimte voor een groter gezin. Na het overwegen van verschillende opties gingen we in zee met YFU, een organisatie die uitwisselingsprogramma’s met bijna 30 verschillende landen aanbiedt.”

Familieleven en fietsen nieuwe ervaringen MAARN - ,,Iedereen zwaaide naar mij, ‘hi Ji’, zoiets doe je in Thailand niet”, vertelt Ji Yamchinda over haar eerste ervaringen in Maarn. Sinds augustus vorig jaar woont de 15-jarige Thaise scholiere als uitwisselingsstudent bij het gezin van Lia en André Turkesteen en gaat zij naar de Havo op het Revius.

door Monique José Timmermans

,,Na overleg met YFU kozen we voor iemand uit Azië, het profiel van Ji sprak ons aan. Een vrolijk gezicht en de jongste student, wij zijn ook het jongste deelnemende gezin dit jaar.” En dan wordt het spannend en verrassend: ,,Je haalt de wereld in huis en komt in aanraking met een totaal andere cultuur. Dat is ook voor onze kinderen heel leerzaam.”

,,Zo stonden we op Schiphol met een spandoek ‘Welkom Puthita’, de naam die op alle officiële papieren staat. Blijkt dat Thai die naam pas gebruiken op het moment dat ze echt iets gepresteerd hebben in het leven. Tot die tijd gebruiken ze een andere naam. Ji schrok ervan en thuis hebben we op de bureaulegger die de kinderen voor haar gemaakt hadden snel de naam veranderd.”

Gezinsleven

Van de uitwisselingsstudenten wordt verwacht dat ze zich aanpassen aan het gastgezin en de gewoontes van het land waar ze zijn. Kort na aankomst krijgen ze een van YFU een vijfdaagse ‘stoomcursus Nederland’, over de taal, de gewoontes in een gezin en op school. ,,In Thailand begint mijn schooldag om 7.30 uur met het volkslied en het hijsen van de vlag, iedereen heeft een uniform aan en niemand komt op de fiets”, legt Ji uit. De afschuw over die dagelijkse fietstocht - in het begin met vallen en opstaan - naar het Revius is van haar gezicht te lezen.

,,Ik zal wel heimwee hebben naar Nederland straks. In Thailand heb ik niet veel contact met mijn familie.” Ji komt uit een sociaal hogere klasse in Thailand met hard werkende, internationaal georiënteerde ouders, die ook een betere toekomst voor hun kinderen willen realiseren. Ze koestert het Hollandse gezinsleven volgens André en Lia: ,,Van de alledaagse dingen die wij normaal vinden, geniet ze: samen koken en eten, een spelletje na tafel, de hond uitlaten, gezin, opa en oma en niet te vergeten Amber.” Klas- en dorpsgenoot Amber van Soest is steun en toeverlaat. ,,Zij heeft het voor Ji zeker leuker en makkelijker gemaakt om hier te aarden.”

Daarnaast is het gezin, maar ook Ji alleen, erg ondernemend om Nederland te ontdekken. ,,Ji is dol op musea.”

Inmiddels heeft gezin Turkesteen ook veel geleerd. Linda en Marc tellen enthousiast in het Thais en kunnen Thaise feestdagen en gewoontes uitleggen. Ze zijn dol op hun gastzus, die inmiddels heel wat Europeser is dan de timide Ji die bijna een jaar geleden op Schiphol aankwam.

advertentie
advertentie