Met crossmotor de woestijn in

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

,,Motoren zijn mijn hobby,’’ zo begint Jouke Hofman zijn verhaal. ,,Ik koop goedkope motoren - als arme student, kan ik me geen dure permitteren - sleutel eraan, knap ze op en verkoop ze dan weer.’’ Dat hij deze hobby heeft, is niet zo vreemd: zijn ouders hebben beiden vele lange tochten per motor afgelegd.

Jouke Hofman zoekt sponsors voor zijn motor LEERSUM - Student chemische technologie Jouke Hofman (25) wil aan de start staan van een motorrally dwars door de Sahara die op donderdag 29 april in Agadir in Marokko begint. Na een gedegen voorbereiding sloeg het noodlot toe. Een dure reparatie aan zijn crossmotor dreigt roet in het eten te gooien. Zonder hulp van sponsors moet hij het evenement aan zich voorbij laten gaan.

door Jan Meijer

,,Vorig jaar kwam ik in Zuid-Frankrijk in contact met de TNERE-club die een motorrally voor jongeren onder de 25 jaar organiseerde in Marokko. Ik was eigenlijk van plan een reis op de motor door Marokko te maken, maar in plaats daarvan heb ik aan de rally deelgenomen. Ik mocht meedoen en heb toen een schat aan ervaring opgedaan. ik had weinig off-road ervaring en mijn motor was niet goed geprepareerd voor dit soort werk. Dus was ik onvoldoende voorbereid. Maar eenmaal op weg had ik een geweldig gevoel.’’ Wow-gaaf zijn de woorden waarmee Jouke Hofman dat gevoel beschrijft.

Maar algauw kwam Jouke Hofman erachter hoe zwaar het was. ,,Na de tweede dag was ik compleet uitgeput en de derde dag heb ik als het ware op de automatische piloot gereden. De organisatie van de wedstrijd heeft een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Je moet 5 liter water bij je hebben, een aluminium deken, EHBO-materiaal, een mobiele telefoon en vijf vuurpijlen. Er wordt in ploegjes van drie rijders gereden en er zijn bezemwagens met reserveonderdelen.’’ Hoewel hij daar totaal niet mee bezig was, ging het wedstrijdelement meespelen, want na een opdracht om 350 km lang zo dicht mogelijk bij de ideale route te blijven, kwam hij tot zijn verrassing op de tweede plaats in het navigatieklassement terecht.

Pech met de motor

Dat was de aanzet om dit jaar echt voor het klassement te gaan. ,,Ik heb een half jaar geleden voor € 200,- een zware Yamaha crossmotor gekocht en ben die gaan prepareren voor de wedstrijd. Twee weken geleden ontdekte ik dat hij veel olie verbruikte. Reparatie van het defect gaat ongeveer € 750,- kosten en dat geld heb ik niet. Ik hoop mensen te vinden die mij willen helpen. Op mijn site http://jouke.famhofman.com staat mijn motor en wie mij sponsort krijgt dat vermeld op mijn nu nog witte motor. Omdat ik elke dag van Leersum naar Utrecht rijd en de motor opvalt, maak ik voor mijn sponsors reclame. Met tien sponsors van € 75,- ben ik gered.’’

Jouke Hofman heeft niet zo veel tijd meer, want op 25 april moet hij zich in Zuid-Frankrijk melden. Daarna vertrekken de deelnemers met een gezamenlijk transport naar Agadir voor de start van de rally. ,,En als het mij niet lukt, dan gaat het niet door.’’ Wie wil helpen kan een telefoonnummer en e-mailadres op de site achterlaten of een bijdrage overmaken op giro 7532232.

advertentie
advertentie