Coalitieprogramma volgende week bekend

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

Voor de VVD zullen Roy Pamboer en Robbert Waltmann voorgedragen worden als wethouder. Pamboer zal waarschijnlijk de portefeuille Economie en Sport krijgen en Waltmann de portefeuille Financiën. Elisabeth van Oostrum wordt voor D66 voorgedragen als wethouder. Zij zal haar huidige portefeuille, Welzijn, behouden. Voor GroenLinks/PvdA wordt, huidig raadslid, Tim Verhoef voorgedragen voor de portefeuille Ruimte.

Geen plek voor CDA in het nieuwe college HEUVELRUG - VVD, GroenLinks/PvdA en D66 gaan samen de coalitie vormen. Dit werd vorige week bekendgemaakt in de raadzaal van het Doornse Cultuurhuis. Er wordt een college gevormd met vier wethouders. Na twee jaar zal er een ‘herijking’ plaatsvinden, dan wordt bepaald of er met drie wethouders verder kan worden gegaan. Als er dan één afvalt, dan zal dat een VVD-wethouder zijn. Het CDA, dat de afgelopen vier jaar twee wethouders leverde, blijft met lege handen achter.

door Paul Nolens

Na het Paasweekend wordt het coalitieakkoord waarschijnlijk bekendgemaakt. Roy Pamboer ligt alvast een tipje van de sluier op: ,,De uitdaging ligt vooral in het feit dat de coalitiepartners de ruimtelijke, natuurlijke en maatschappelijke waarden wil behouden, terwijl aan de andere kant de komende periode overschaduwd wordt door een enorme bezuinigingsdruk die op ons afkomt.”

Volgens Pamboer wordt geen enkel onderdeel uitgesloten in de bezuinigingen, behalve het minimabeleid en de onderwijshuisvesting. De coalitiepartners willen de OZB niet structureel verhogen maar sluiten niet uit dat deze belasting toch incidenteel verhoogd wordt om tekorten te dekken. Uit het GroenLinks/PvdA-programma is overgenomen dat het percentage sociale woningbouw tenminste 30 procent moet bedragen. Verder zal in het coalitieprogramma het D66 speerpunt ‘dorpsgericht werken’ worden opgenomen.

Voor het CDA is na vier jaar besturen een plek in de oppositie weggelegd. Fractievoorzitter Henk Veldhuizen: ,,Het CDA legt zich neer bij de keuze van de VVD om de coalitievorming verder met GroenLinks/PVDA en D66 te willen realiseren. Tenslotte is GroenLinks/PVDA de op één na grootste partij in de gemeente en behoort D66 tot de winnaars van de verkiezingen. Wij betreuren het besluit maar wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen en het voortouw nemen in het smeden van een krachtige oppositie.”

advertentie
advertentie