Autisten leven in onbegrepen wereld

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

Eén op de 100 mensen - kinderen en volwassenen - heeft een stoornis in het autisme spectrum. Ouders, leraren, hulpverleners, familieleden en collega’s hebben hiermee te maken. Voor hen is de informatieavond interessant. ,,De dagelijkse omgang met mensen is voor iemand met autisme zo anders dan voor ons.”, vertelt Van de Weerdt. ,,Zij lezen geen non-verbale communicatie en schatten de stemming van de ander niet in. Blij of verdrietig, serieuze opmerking of een grapje? Geen idee, de tekst wordt letterlijk begrepen zoals deze gezegd wordt. Een situatie kan daardoor snel uit de hand lopen. Bovendien zijn structuur en routine belangrijk bij de dagelijkse gang van zaken.”

Autisme vraagt visuele ondersteuning MAARN - ,,Alles wat je van nature doet in opvoeding of erover leest kan overboord.” Maruscha van de Weerdt is moeder van de 5-jarige Tom. Ruim 2 jaar geleden is bij hem de diagnose ‘autisme’ gesteld. ,,Vanaf dat moment wilde ik alles weten over deze ziekte.” Inmiddels noemt Van de Weerdt zich ‘autismeconsulent’ en helpt zij andere gezinnen met haar kennis en ervaring. In het kader van de Autismeweek (2-10 april) organiseert zij op 7 april een informatieavond in De Twee Marken, samen met opvoedkundige Marieke Blok.

door Monique José Timmermans

,,Dat maakt het voor Tom bijvoorbeeld moeilijk om te spelen met andere kinderen. Op de peuterspeelzaal zagen we het al misgaan. Dat is vroeg. Bij de meeste kinderen komt pas op de basisschool aan het licht waarom ze anders reageren”, spreekt de moeder uit ervaring. ,,Toch zie ik ook vooruitgang bij Tom. Zo zou vroeger aan hem voorbij gaan dat wij in de kamer zitten. Nu komt hij naar gasten toe. Maar zou hij in het voorbijgaan dit glaasje water omgooien, dan begrijpt hij niet dat het zijn schuld is. Het systeem van straffen of belonen is dan ook zinloos.”

Begrip

Dat maakt volgens Van de Weerdt de Autismeweek en de activiteiten eromheen zo belangrijk, begrip kweken. ,,Na afloop van de informatieavond woensdag heeft de theorie voor de bezoekers handen en voeten gekregen door voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Men leert wat men kan doen om te helpen, zoals voorspelbaarheid en terughoudendheid bij de benadering (geen aai over de bol bijvoorbeeld). En heel belangrijk visuele ondersteuning. Bij kinderen in plaatjes, maar bij volwassenen kan dat ook tekst zijn. Met Tom teken ik nu veel om uit te leggen wat er gaat gebeuren.”

Ter illustratie opent Van de Weerdt de kastdeur. Aan de binnenzijde van de deur - zodat de rustig ingerichte kamer opgeruimd blijft ogen - een systeem met per dag een serie symbolen die aangeven wat er gaat gebeuren. ,,Het kost veel tijd om te gaan werken met pictogrammen, maar het levert zo veel op.”

Informatieavond

Informatieavond over Autisme Spectrum Stoornissen op 7 april van 19.30-22.30 uur in De Twee Marken, met presentatie, informatiemarkt en gelegenheid tot vragen stellen. Gratis toegang.

u www.autismeconsulent.nl.

advertentie
advertentie