'Vrouw zoekt Boer' door DTV: goed voor de lachspieren

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

DTV had deze keer gekozen voor een simpele komedie, met een beperkt aantal rollen. Het achttal heeft onder de regie van John van Spanje en Moniqne van Lunteren alle registers opengetrokken om de lachspieren van het publiek maximaal te laten werken. De kleine haperingen werden onmerkbaar in de zaal vakkundig door souffleuse Inge Nietveld opgevangen.

LEERSUM - Met de komedie ‘Vrouw zoekt Boer’ van Carl Slotboom opende de Darthuizer Toneelvereniging (DTV) het 61-ste verenigingsjaar. Het stuk speelde in op het thema van de bekende en succesvolle televisieproductie Boer zoekt Vrouw. ,,Die titel is beschermd en mocht niet worden gebruikt, vandaar de omdraaiing,’’ werd verklaard door regisseur John van Spanje.

door Jan Meijer

De eerste scène werden gebruikt om de spelers aan het publiek voor te stellen en om het stuk te positioneren. Boerin Herma Beekman vond dat het maar eens tijd werd om zoon Dick ‘aan de vrouw’ te brengen en kwam op het idee om hem aan te melden voor het programma ‘Boer zoekt Vrouw’. Manlief Arie vond het maar niets en hield zich afzijdig, wel wetende dat een plannetje van zijn vrouw nu eenmaal lastig uit haar hoofd te praten is. Mariska Roseboom was in de rol van Herma Beekman met haar mimiek zo mogelijk nog sterker dan met haar tekst en Wieb Jaaltink zette - nou ja eigenlijk legde, want hij lag regelmatig languit te slapen voor de TV - Arie Beekman neer zoals men dat van hem gewend is. Zoon Dick, onverschillig en niet vooruit te branden, werd een glansrol van Patrick van de Waerdt. Zij tekst bestond hoofdzakelijk uit ‘O’ en ‘Ja’, maar dat was voldoende voor de komische effecten.

Met de entree van Tanja, de presentatrice van het programma, kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling, ook al ging dat volledig voorbij aan Dick. Er bleken maar liefst twee kandidaten zich voor Dick te hebben gemeld: Suus, een schuchtere zenuwpees - het debuut van Wilma Jacobs-de Greef mocht er zijn - en Corrie een hoertje dat onmiddellijk werd afgekeurd door moeder Herma. Beide kandidaten hadden een vertrouweling meegebracht. Louis - een mietje, die ook een oogje op Dick had laten vallen en Gerbout van Beek heeft zich knap uitgeleefd in deze karikatuur. Ria, een kordate collega van Corrie, was prominent aanwezig. Simone Magnée en Petra Bosch speelden, geholpen door hun ‘werkkleding’, prachtige rollen als Ria en Corrie, die helemaal niet geïnteresseerd waren in Dick, maar van een gratis vakantie genoten. Connelie van Brenk - terug op de planken na vijf jaar afwezigheid - speelde de rol van Tanja met verve. Zij was de aangeefster van de komische scènes. Door de bemoeizucht van Herma, de zenuwen van Suus en de interrupties van Ria verliest Tanja volledig de regie van de opnames. Ze had er steeds meer spijt van dat ze aan dit avontuur was begonnen. Maar stoppen ging niet meer. Welke keuze Dick uiteindelijk had gemaakt werd duidelijk in de laatste scène die drie maanden later werd opgenomen in ‘Boer zoekt Vrouw extra’. Louis serveert een kop koffie aan Dick en met deze ontknoping viel het doek.

advertentie
advertentie