Boosheid na kap populieren

18 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Het gebied ligt net buiten de bebouwde kom en valt daarom onder de Boswet. ,,De bomenkap is gemeld bij het Ministerie van LNV, die een afschrift van de melding heeft verzonden aan de gemeente’’, zegt rentmeester Geene van ‘t Schoutenhuis. Ook de provincie kreeg een melding. ,,Er is geen plicht om mensen te informeren. Daar was geen aanleiding toe. Het is gewoon beheer van het bos.’’ Vooral voor de bomen die aan de laan stonden, was het onderhoud nodig. ,,Die werden slechter en leverden een gevaar op voor mensen die daar wandelden.’’ Geene heeft een aantal telefoontjes gehad van mensen die boos waren. ,,Maar er bellen ook mensen op die het prachtig vinden en blij zijn omdat het uitzicht weer is opgeknapt.’’ Hij verwacht dat er in het najaar wordt overgegaan tot herplanting. ,,Er wordt gedacht aan eiken of populieren. Dat zijn de enige twee bomen die daarvoor in aanmerking komen.’’ Ook de provincie heeft via het ministerie een afschrift van de melding ontvangen. Cor Zuidinga werkt bij de provincie Utrecht en is vergunningverlener. ,,De Boswet kent geen vergunning, alleen een kapmelding en een herplantingswet. De kap van populieren is een reguliere velling. Populieren zijn geen bijzondere houtopstand.’’ Volgens Zuidema is er geen enkele reden waarom dit niet kan. ,,Mensen hebben alleen recht en reden boos te zijn als er straks niet wordt ingeplant. Ik heb begrepen dat er eiken worden teruggeplant.’’

AMERONGEN - De kap van zo’n honderd populieren en zeven eiken op Lievendaal in Amerongen heeft geleid tot boze reacties. De kap werd vorige week uitgevoerd door rentmeesterkantoor ‘t Schoutenhuis in Woudenberg in opdracht van de eigenaren. Omwonenden waren niet geïnformeerd. Wethouder Waltmann zegt dat de gemeente geen blaam treft omdat de kap volgens de Boswet onder verantwoordelijkheid valt van de provincie.

door John Spijkerman

Landschapsecolooog Bram Mabelissen uit Amerongen erkent dat de kap formeel niet onder verantwoordelijkheid valt van de gemeente. Toch vindt hij dat de gemeente omwonenenden vooraf wel even op de hoogte had moeten stellen en moeten uitleggen waarom er gekapt werd. Dat had een hoop van de onvrede kunnen wegnemen, denkt hij.

Mabelissen is niet erg tevreden over de wijze van kappen. ,,Als je het wat voorzichtiger doet, hoef je niet zoveel te beschadigen. Eiken en meidoorns werden nu in de val van de populieren beschadigd en moesten worden bijgewerkt met de zaag.’’ Voorafgaand aan de kap had een ecoloog moeten worden ingeschakeld, vindt hij.

u Lees ook pagina 7.

advertentie
advertentie