Een grote passie voor bomen

18 maart 2010 om 00:00 Nieuws

,,Tijdens mijn studie ben ik lid geworden van de Nederlandse Dendrologische vereniging. Dendrologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van bomen en struiken. In de loop der jaren ben ik me voor de vereniging bezig gaan houden met het organiseren van studiedagen, excursies naar zowel binnen als buitenlandse tuinen en in de redactie gezeten van een tweetal tijdschriften die door de vereniging worden uitgegeven”, vertelt de Jong.

Piet de Jong ere-lid Dendrologische vereniging DOORN - Van jongs af aan was Piet de Jong (71) al bezig met het kweken van planten. Door deze interesse kon een studie aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen niet uitblijven. In 1966 is de Jong afgestudeerd met een proefschrift over de Esdoorn getiteld ‘De bloei van de Esdoorn’. Nu, 34 jaar later, is De Jong nog altijd gepassioneerd met bomen bezig.

door Rob Verbraak

In 1977 is De Jong directeur geworden van de Botanische tuinen Utrecht waaronder ook het Doornse Von Grimborn Arboretum valt. Tot 1988 heeft hij dit werk gedaan. Na deze periode is De Jong gaan werken als hoofd van de afdeling ‘sortiment en veredeling’ en tevens als onderzoeker sortiment bij het Boomteelt Praktijkstation voor de Boomkwekerij in Boskoop. Na zijn pensionering is De Jong teruggekeerd naar het Arboretum waar hij nog steeds werkt als gastmedewerker en ook actief is met het kweken van (zeldzame) houtige gewassen en het selecteren van nieuwigheden. Verder is De Jong momenteel betrokken als adviseur voor het Arboretum in aanleg in Assen.

Bij het Doornse Arboretum is sinds dit jaar het nodige veranderd. De Jong: ,,Vorig jaar heeft de Universiteit Utrecht de eigenaar van het Von Grimborn Arboretum besloten om het beheer met ingang van 1 januari 2010 af te stoten. Om het Arboretum toch in stand te houden is er een Stichting opgericht. Alle activiteiten worden nu door de Stichting zelf gedaan. Voor de verdere ontwikkeling van de aanwezige collectie en uitbreiding van de aanwezige faciliteiten heb ik een plan geschreven. De Stichting is het er mee eens dat het Arboretum internationaal op de kaart moet blijven staan en dat de naamsbekendheid nog verder uitgebouwd moet worden. Jaarlijks bezoeken circa 15.000 mensen uit de hele wereld het Arboretum en het is dringend gewenst dat er goede bezoekersfaciliteiten komen, zoals bijvoorbeeld een multifunctioneel bezoekerscentrum en een horecagelegenheid. Door deze aanpassingen moet het mogelijk zijn om het aantal jaarlijkse bezoekers fors uit te breiden.” Door de interesse van De Jong voor de Esdoorn is er een internationale club ontstaan, de Maple Society. Deze Society houdt zich bezig met het wel en wee van de Esdoorn. Alleen op het Von Grimborn Arboretum zijn er meer dan 150 verschillende soorten Esdoorns aanwezig. Ook is De Jong initiatiefnemer van de Stichting Nationale Plantencollectie en heeft hij studies gedaan naar de Berk en Kardinaalmuts.

Voor zijn grote verdiensten voor de Nederlandse Dendrologische Vereniging en voor de Dendrologie in het algemeen is De Jong onlangs, tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging, benoemd tot erelid. ,,Ik zie dit erelidmaatschap als een grote waardering.”

advertentie
advertentie