Alle partijen met VVD om de tafel

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Afgelopen maandag was het de beurt aan de tweede partij van de gemeente, GroenLinks/PvdA. Hans Waaldijk: ,,We zijn het gesprek bescheiden ingegaan. We hebben verloren maar zijn nog steeds bereid om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Wij willen een serieuze poging wagen om tot een samenwerking te komen.” Voor GroenLinks/PvdA, dat zes zetels heeft in de nieuwe raad, kan samenwerking met de VVD alleen tot stand komen als een paar punten van het linkse collectief gehandhaafd blijft. ,,Op een aantal punten staan we dicht bij elkaar en op sommige punten is het verschil groot. Wij willen sowieso een ruimer minimabeleid. Dat moet omhoog naar 120%, dat is onze plicht. Er zal een sociale paragraaf overeind moeten blijven willen wij kunnen samenwerken met de VVD.”

Grootste partij wil plannen van iedereen horen HEUVELRUG - De VVD heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels behaald. De partij is met zeven zetels de winnaar van de verkiezingen. Het initiatief voor het nieuwe college ligt dan ook bij de liberale partij van voorman Roy Pamboer. ,,Wij praten met alle partijen. We willen de plannen van iedereen horen. Het is onze plicht om met alle partijen te praten”, aldus de aanvoerder van de grootste partij.

door Paul Nolens

Grote winnaar van de verkiezingen (van twee naar vier zetels), D66, ziet een rol voor zichzelf weggelegd in het nieuwe college. De vierde zetel, die de partij een dag na de verkiezingen pas kreeg toebedeeld na een fout in de telling, werd door Elisabeth van Oostrum met vreugde ontvangen. ,,Ik zat in de auto toen ik hoorde van de extra zetel. Ik moest de auto even aan de kant zetten. We zijn echt de grote winnaar van de verkiezingen, dat verstevigt onze onderhandelingspositie.”

CDA-voorman, Henk Veldhuizen, wil nog weinig zeggen over de speerpunten van zijn partij in de coalitieonderhandelingen. Dat de kans op voortzetting van het huidige college een serieuze optie is door de extra zetel van D66, beaamd Veldhuizen: ,,Die kans is gegroeid, maar het ligt er voorlopig aan wat de VVD wil.”

De extra zetel voor D66 ging ten koste van de SP. Jasper van Geijtenbeek had woensdagnacht al een naar voorgevoel. ,,Ik had bij de laatste uitslag al het gevoel dat er iets niet klopte. Toen ik donderdag werd gebeld door de burgemeester wist ik meteen dat het niet goed was. Het is vooral erg zuur voor Martin Jacobs, de nummer twee van de lijst.”

Naast D66 is de BVH de winnaar van de verkiezingen (van één naar drie zetels). Sybe Streekstra ziet echter geen rol in het bestuur weggelegd voor zijn partij. ,,Wij willen de luis in de pels blijven. Wij zien wel graag een coalitie van drie partijen en dus een college met drie wethouders. Dan zullen er wel drie goede, nieuwe wethouders moeten komen. De huidige wethouders hebben boter op hun hoofd.”

Ook Gerrit Boonzaaijer van de SGP zet in op drie wethouders. ,,We hebben ons tijdens het lijsttrekkersdebat allemaal uitgesproken voor drie wethouders, behalve de VVD. Het zou ongeloofwaardig zijn als daar nu vanaf wordt gestapt. In een gemeente als Eindhoven kan het ook met drie wethouders. Het is onzin dat het hier dan niet zou kunnen.”

Roy Pamboer kijkt hier anders tegenaan: ,,Wij hebben ernstige bedenkingen bij het halveren van het aantal wethouders. Vier wethouders lijkt ons voor de komende jaren echt nodig. We willen niet te ver doorslaan in bezuinigingen. Het laatste woord over de omvang van het college zal in het coalitieakkoord staan.” Zijn collega-wethouder Elisabeth van Oostrum van D66, is er van overtuigd dat het kan met drie wethouders. ,,Wij hebben echt voorkeur voor drie wethouders. Als het enigszins kan gaan we verder met drie.”

advertentie
advertentie