Sieraden van Carla Snippe uit Doorn

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Met regelmaat exposeren er ook kunstenaars uit onze regio en deze keer is dat Carla Snippe, beeldend kunstenaar met edele metalen, ofwel edelsmid uit Doorn.

Kunstenaar uit Doorn exposeert De expositieruimte van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is in de loop der jaren een begrip geworden als platform voor professionele beeldende kunst. Enige jaren geleden is de keuze en organisatie van de exposities aldaar in handen gekomen van de Stichting MeanderKunst. De goedbedoelende schilderclubjes verdwenen van de wand en maakten plaats voor vakbekwame kunstenaars in een ruim aantal disciplines. Bij de selectie wordt onder meer gekeken naar opleiding, talent en uitvoering van de werken, maar ook de inhoud is van belang aangezien niet ieder onderwerp past op die specifieke locatie.

door Nicole van der Schaaf

‘….Het is heerlijk om een sieraad of object in edelmetaal te maken. Je begint met een stuk plaat of draad en door jouw fantasie en vakmanschap komt het in model. De uitdaging is om het materiaal zó te kunnen vervormen en monteren dat het sieraad of object de vorm krijgt die je voor ogen had’.

Met het diploma goudsmeden, behaald aan de Vakschool Schoonhoven, op zak startte Carla Snippe in 1983 als zelfstandig goudsmid. Kenmerkend voor haar sieraden zijn draagbaarheid, perfectie, vloeiende vaak organische vormen en toegevoegde edelstenen en parels. Dit laatste past zij toe met mate en nooit overdadig; basis blijft toch de vorm in het edele metaal.

Niet alleen voor vrouwen

Zo oud als de geschiedenis van mensen is, zo oud is ook het sieraad dat haar óf hem vergezelt. Op oude schilderijen kom je schitterende sieraden tegen. Ze werden gedragen om de rijke status van de geportretteerde te benadrukken, óf om de schoonheid te accentueren. In de 17de eeuw, tópeeuw voor het rijke, versierde portret, verhaalde Jacob Cats al van de vrouw, die ‘wel wat behulps van doen heeft om den glans te verhoogen’. Wat hij hiermee bedoelde was dat iedere vrouw wel wat hulp gebruikt om haar aantrekkelijkheid te verhogen. Een speurtocht langs oude portretten leert dat sieraden een verhaal vertellen, van een familie bijvoorbeeld, maar ook over de sociale, economische of politieke geschiedenis van een bepaalde periode. De geschiedenis van het sieraad heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de kunst- en cultuurgeschiedenis van ons land.

In vroeger eeuwen werden sieraden voornamelijk door vrouwen gedragen. Tegenwoordig is de jongere generatie mannen de gouden dasspeld en versierde horlogeband ontgroeid en dragen ook zij bewust soms een enkel mooi uniek sieraad. Carla Snippe maakt vrijwel uitsluitend unica, dat betekent dat haar werken uniek zijn en er dus geen tweede exemplaar van gemaakt is of wordt.

Inspiratie haalt ze overal vandaan: ‘….als je goed om je heen kijkt in de natuur dan zie je overal mooie vormen en belijningen die verwerkt kunnen worden in een ontwerp’. Carla Snippe, vanaf 14 maart te zien in Meander Medisch Centrum, Galerie Locatie Elisabeth, Amersfoort.

advertentie
advertentie