Gezonde lammetjes, maar geen open dag

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

In gesprek met Lammert en Trudie Berkhof van schapenboerderij De Scheper wordt al snel duidelijk dat zij, ongewild en vol onbegrip, moesten besluiten dit jaar geen open dag te houden. Een leuke traditie voor jonge gezinnen moest voor dit voorjaar worden afgelast. Jammer, maar het kon kennelijk niet anders.

‘Lammetjesdag’ afgelast wegens risico Q-koorts AMERONGEN - Normaal gesproken is de vierde zaterdag van maart een levendige jonge dierendag op schapenboerderij De Scheper aan de Lekdijk. Al 18 jaar komen op deze ‘lammetjesdag’ vele honderden bezoekers genieten van de pasgeboren schaapjes en van hun zorgzame ouders. Helaas is er dit jaar op 27 maart geen open huis op boerderij De Scheper. Alles is gezond en schoon bij De Scheper, maar de grote commotie over de Q-koorts zorgt voor twijfel over mogelijk risico.

door Manus van Gent

Geen indicatie Q-koorts

Lammert Berkhof: ,,Wij denken zeker te weten dat onze dieren kerngezond zijn. Er is geen enkele indicatie van besmetting met Q-koorts onder onze schapen aangetroffen. Wij kunnen met een gerust hart bezoekers toelaten. Het is heel vervelend dat de dreigende sfeer en de publiciteit rondom Q-koorts zoveel emotie en zelfs angst opwekken. Samen met de vele onsamenhangende maatregelen die zijn getroffen werd het voor ons onmogelijk de ouderwetse open dag te organiseren. Incidenteel overheidsingrijpen heeft nu ook de schapenhouderij ‘verdacht’ gemaakt, en dat vinden mijn collega’s en ik onterecht. We mogen niet alleen denken dat al onze dieren gezond zijn, we moeten het zeker weten. Daarom moeten alle schapen geënt zijn. Dat ging niet lukken, want we konden niet bijtijds voldoende entstof krijgen om alle dieren voor 27 maart tweemaal te vaccineren, voor de zekerheid van de bezoekers. Het is heel ongelukkig allemaal, maar De Scheper blijft verder voor publiek geopend.”

Een aantrekkelijk evenement in het agrarisch gebied van Amerongen wordt nu voor een jaar overgeslagen. Rond de Q-koorts is een merkwaardige commotie ontstaan, die verwarring geeft bij dierenhouders en burgers. Er zijn bij grote geitenfokkers vele honderden dieren geruimd, kinderboerderijen met enkele geitjes zijn gewoon open, maar grote kuddes schapen (bijvoorbeeld op de Veluwe) worden binnengehouden omdat ze dicht bij bewoond gebied gaan grazen.

Berkhof vindt dit alles onduidelijk en overdadig. Hij verwijst naar een artikel van Prof. Ludo Hellebrekers (voorzitter Maatschappij van Dierenartsen) ‘Risico’s horen bij het houden van dieren’, waarin hij stelt: ,,Het gaat erom dat de risico’s bekend zijn en dat we die beperken tot een maatschappelijk aanvaardbaar niveau. Mens noch dier is ooit voor 100% risicovrij of veilig. Denk bij de discussie over Q-koorts en de geiten ook eens aan het houden van vogels, honden of katten. Van hen kunnen mensen ook infecties oplopen, waarvan de oorsprong bij de dieren ligt. Met voorzorg en hygiëne is veel te winnen, en zo kan de zeer gewenste interactie tussen burgers en de agrarische zijn positieve effecten blijven behouden.”

advertentie
advertentie