Bescherming monumenten

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Toch verdient het gewezen bestuur van onze gemeente een grote pluim. Zij waren het namelijk die, voor alle dorpen, de gemeentelijke monumentenlijst de wereld instuurden. Honderden waardevolle, jonge en oude monumenten zijn hierdoor gevrijwaard van de slopershamer of onaangepaste verbouwingsdriften.

Reeks boekjes over de bouwkunst Zijn de verkiezingen voor u naar wens verlopen? Of heeft u er een beetje een kater aan overgehouden? Niet te verwarren met de zogenaamde ‘Olympische kater’ natuurlijk; daar hadden we allemaal last van. Indien het antwoord ja is: gewoon laten zo en rustig afwachten wat er komen gaat. En vooral bijhouden óf al die beloften ook maar voor het geringste deeltje worden ingevuld. Want, eerlijk is eerlijk, die partijen beloven makkelijk, maar invullen daarvan blijkt in de praktijk vaak te hoog gegrepen. Elsevier deed een onderzoek naar de prestaties van gemeente besturen in Nederland. Dat was schrikken: onze gemeente komt eruit met een dubbele min! Vreemd genoeg eindigden vrijwel alle gemeenten met de VVD als grootste partij in de min. Dat geeft te denken......

door Nicole van der Schaaf

Vorige maand werd het eerste ‘monumentschildje’ geplaatst op het onderkomen van het Museum Vroeger en Nu in Driebergen. Dat was tevens het startsein voor het opschroeven van de schildjes op álle gemeentelijke monumenten!

Monumenten te boek

De komst van de monumentenlijst is tevens de inspiratiebron voor de start van een informatieve reeks boekjes over die monumenten, gerangschikt per dorp. De bedoeling is, dat het toegankelijke, heldere tekst bevat over het hoe en waarom de regels van behoud en beheer van toepassing zijn op een bepaald pand. Want waarom is een pand of een combinatie van panden kenmerkend, karakteristiek of beeldbepalend in een dorp. Leeftijd speelt in dit geval een belangrijke rol, maar ook of het pand niet te veel verbouwd, verknoeid of aan- of uitgebouwd is. Hoe authentieker hoe beter geldt algemeen, ook al is de conditie van het object niet optimaal.

Wat ook meetelt is de monumentale waarde van een pand; niet in euro’s maar in originaliteit of de aanwezigheid van naburige panden met vrijwel hetzelfde uiterlijk. De monumentenlijst biedt namelijk ook bescherming aan bijvoorbeeld de laatste exemplaren van de keuterboerderijtjes die zo kenmerkend zijn voor onze streek. In Maarn zijn nog niet eens zo lang geleden twee van dergelijke boerderijtjes onder de slopershamer gevallen: Arendal en De Hoekenkamp.

Voor de totstandkoming van de reeks boekjes wordt ook een beroep gedaan op uw geheugen en historische kennis. Weet u een aardige anekdote, een historisch feit, een bouwkundige bijzonderheid of iets anders dat de moeite waard is van of over een oud huis.

u Schrijf het op en mail het naar: artprom@wxs.nl of stuur het aan: Postbus 112, 3950 AC Maarn. Met alle inzenders zal contact opgenomen worden. Uiteraard is de informatie uit de zogenaamde ‘gele boekjes’ reeds in het bezit van de redactie.

advertentie
advertentie