Woning bij opbod bij Vellinga

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

NVM makelaar Chris Vellinga van Vellinga Makelaardij te Doorn, legt uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn van verkoop middels deze nieuwe mogelijkheid. ,,Het is een uitbreiding van onze dienstverlening”, vertelt hij. ,,Via het online onderhandelingssysteem worden op een transparante wijze huizen binnen één uur verkocht aan de hoogste bieder.”

Online onderhandelen over woning DOORN - Het is duidelijk dat de verkoop van woningen op dit moment niet vanzelf gaat. Er is nu een aanvulling op de reguliere verkoop: een online onderhandeling van je woning.

De onderhandeling gebeurt digitaal, en dit digitale proces geschiedt onder toezicht van notaris Van Eijk & Maigret te Doorn. Er kan later nooit discussie ontstaan over de wijze waarop de onderhandeling heeft plaatsgevonden.

In de praktijk

Hoe werkt het online onderhandelen in de praktijk? Vellinga: ,,Je begint met een inzetprijs. Is de vraagprijs van je huis bijvoorbeeld €255.000,- k.k., dan kan je inzetprijs €219.000,- k.k. bedragen. Hierdoor valt de woning bij een groter publiek op. Stel, vier mensen willen bieden op de woning, dan ontvangen deze kijkers na de woning te hebben bezichtigd van mij een inlogcode voor de online onderhandeling. Op een vastgestelde datum en tijdstip kunnen de potentiele kopers deelnemen aan het online onderhandelen. Er volgt een aantal rondes waarin door iedereen wordt geboden op de woning, zonder dat de partijen van elkaar weten wat er wordt geboden. Per ronde wordt door de veilingmeester echter wél het hoogste bod bekend gemaakt. Vóór de onderhandeling is de zogenoemde gunprijs vastgesteld. Dit is de minimale prijs waarvoor de verkoper zijn woning wil verkopen. Deze prijs is natuurlijk niet bekend bij de bieders. Alleen de makelaar, die als veilingmeester optreedt, en de notaris zijn hiervan op de hoogte. Op het moment dat de gunprijs wordt behaald zal dit kenbaar worden gemaakt aan alle deelnemende bieders. Hierna gaat de online onderhandeling door, tot op het moment dat er twee rondes niet meer hoger geboden wordt. De veilingmeester meldt “eenmaal, andermaal” en dan is de hoogste bieder de koper. Uiteraard heeft een koper het recht van voorbehoud van financiering en zijn de drie dagen bedenktijd van toepassing.”

,,Het is een andere manier van verkopen: je begint met een lage inzetprijs, maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde; een mooie kans om in de huidige markt voor een scherp prijs een woning te kopen”, aldus Vellinga. Hij vervolgt: ,,De makelaars die al via deze weg verkopen, melden dat 40-60% van de objecten voor het online moment al worden verkocht omdat kijkers eerder tot zaken willen komen.”

De eerste keer

Binnenkort zullen de woningen aan de Sparrenlaan 24 en de Willem de Zwijgerlaan 1 te Doorn op deze manier worden aangeboden. ,,Binnen een tijdsbestek van zes weken kan de woning verkocht zijn”, aldus een enthousiaste makelaar.

u Kijk voor meer informatie op www.woningbijopbod.nl

advertentie
advertentie