Uiteenlopende reacties op verkiezingsuitslag

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Drie zetels gingen verloren, waarvan twee bij het linkse collectief GroenLinks/PvdA. De partij is de grootste verliezer. Lijsttrekker Hans Waaldijk was teleurgesteld: ,,Twee zetels minder is verlies. Wij wilden graag de grootste worden. Gezien het landelijk beeld is dit een logische uitslag. Wij zijn toch blij met de grote groep progressieve kiezers.”

Reacties op verkiezingsuitslag: ‘Als je tegen het gemeentekantoor bent, win je’ HEUVELRUG - Een uur na sluiting van de stembussen werden voorzichtig de eerste tussenstanden bekendgemaakt op een groot scherm in de raadzaal. De grote lijnen die zich toen aftekenden veranderden gedurende de avond nauwelijks. Het zorgde voor zenuwachtige uurtjes voor veel partijen. Twee partijen wonnen, twee verloren en vier partijen houden hun huidige zetelaantal. De VVD rolde als grootste uit de stembus. door John Spijkerman en Paul Nolens

Ook CDA-voorman Henk Veldhuizen stond er aan het einde van de avond wat beteuterd bij. Hij zag zijn partij één raadszetel verliezen. ,,De kiezer heeft altijd gelijk. ‘Verliezen doet altijd van au.” Het verlies van zijn partij voert hij terug op wat er de afgelopen weken in Den Haag is gebeurd. ,,Maar in vergelijking met andere gemeenten doet het CDA het in de gemeente Utrechtse Heuvelrug goed. We zijn hard afgerekend op de landelijke problemen van de afgelopen weken. We hebben zichtbaar campagne gevoerd in alle dorpen, het is erg jammer dat dat zich niet uitbetaald. Het valt allemaal flink tegen.''

Teleurstelling

Dick Karssen van de ChristenUnie kon een gevoel van teleurstelling ook niet onderdrukken. Aan het begin van de avond sprak hij nog de hoop uit dat hij samen met Hanneke Sollman-Koetsier in de raad zou komen. Na de eerste grote tussenstand bleek die hoop ijdel. ,,Jammer dat het bij die ene zetel blijft.”

De spanning was de hele avond van het gezicht van SP-lijsttrekker Jasper van Geijtenbeek af te lezen. Met een gebalde vuist nam hij de twee zetels voor zijn partij in ontvangst. ,,Het zat tussen één en twee zetels. Wij mogen blij zijn met behoud van onze zetels.”

Bertrick van de Dikkenberg uit Overberg had vooraf voorspeld dat de SGP twee zetels zou houden. Van de Dikkenberg staat als derde op de SGP-lijst. In stemmenaantal groeide zijn partij, maar dat was niet genoeg voor een extra zetel. De extra stemmers kunnen ongetwijfeld op het conto worden geschreven van Gerrit Boonzaaijer ‘de rekenmeester van de raad’. Lijsttrekker Gerrit Boonzaaijer hoopte in de loop van de avond op een derde SGP-zetel, die verwachting kwam helaas voor het ‘Raadslid van het jaar’ niet uit.

Mooi

D66 zette voor deze verkiezingen in op verdubbeling van het aantal stemmen. ,,Dat is ons gelukt”, aldus Elisabeth van Oostrum. ,,Bij de vorige verkiezingen hadden we eigenlijk anderhalve zetel en dat zijn er uiteindelijk twee geworden. Nu is een zetel winst mooi.” Nummer vier op de lijst van D66, de Doornaar Erwin Kamp is niet verbaasd dat zijn partij niet zo hard is gegroeid als in de rest van Nederland. ,,Wij zaten hier, met twee zetels, al boven het landelijk gemiddelde dus het is niet verwonderlijk dat we niet zo hard groeien.”

VVD-lijstduwer Ronald Letema vindt de lichte groei qua stemmental van de VVD een ‘prestatie van formaat’. Hij hoopt dat er uiteindelijk drie partijen in het college komen. Letema vindt dat één van de drie grote partijen niet in het college zou moeten zitten, maar in de oppositie. Nummer vier van de VVD, Peter van der Zee spreekt zich uit voor een stevige coalitie: ,,Ik vind dat de coalitiepartijen samen minimaal zeventien zetels moeten hebben. Vijftien is te mager, als er dan eentje ziek is heb je een probleem.''

Verrassing

De verrassing van de avond was de overwinning van de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH). Sybe Streekstra mag na vier ‘eenzame jaren’, samen met Frits van Schaik en de Maarnse Gera Hensbergen zitting nemen in de raad. Streekstra heeft geen enkele behoefte om in het college zitting te nemen. ,,Je moet niet tussen de hond en de lantaarnpaal gaan staan.’’ Frits van Schaik, nummer twee op de BVH-lijst vermoedt dat er ook veel voorkeurstemmen zijn uitgebracht op de nummer vier op de BVH-lijst, Yamina Azzarouli. ,,Ik heb veel waardering voor mevrouw Azzarouli. Ze is van Marokkaanse afkomst en heeft voor ons veel stemmen gehaald.’’ Wellicht dat zij met voorkeurstemmen toch nog in de raad komt.

Proteststemmers

Het viel voor de andere partijen niet mee het succes van de enige lokale partij te verklaren. ,,Ik denk dat het veel Wilders-stemmers zijn. Anders vind ik het moeilijk te verklaren”, aldus SP-lijsttrekker Jasper van Geijtenbeek. VVD’er Peter van der Zee sloot zich hierbij aan: ,,Dat vind ik niet leuk. Ik denk ook dat dit veel PVV-stemmers zijn.

,,Als je tegen het gemeentekantoor bent, win je’’, verklaart CDA-raadslid Wim Stegenga de winst van de BVH. Volgens VVD-voorman Pamboer gaat het bij de winst van de BVH niet alleen om het gemeentekantoor. ,,Want dan hadden de kiezers ook richting SGP en SP kunnen gaan. De BVH is een protestpartij en kenmerkt zich door een ‘Ik ben het er even niet mee eens houding’”, vindt Pamboer.

advertentie
advertentie