Egelproject succes: informatie en knutselen

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Zo’n 30 egels zijn afgelopen winter verzorgd in de egelopvang. Dieren die gewond waren of nog te klein om de winter goed door te komen. Na deze eerste periode in bescherming, worden ze uitgezet in geselecteerde tuinen. ,,Die tuinen zijn zo afgesloten dat de egel er niet uit kan ontsnappen, dus zonder met klimop begroeide hekjes, daar klimt een egel overheen en zonder vijver. Ook al kan de egel goed zwemmen, het water is te koud in de winter.”

MAARN - Ruim 20 jongens en meisjes hebben de weg naar de bibliotheek gevonden voor de afronding van het egelproject van MaarnMaarsbergen Natuurlijk en RBZout. Vrijwilliger bij Egelopvang Abcoude, Roel Kreeft legt uit en beantwoordt vragen. Een echt egeltje heeft hij helaas niet mee kunnen nemen, de beestjes zijn nog in de diepe rust van de winterslaap. De meeste kinderen hebben echter wel eens een egeltje gezien.

door Monique José Timmermans

Het gastgezin mag de egel verwennen met lekkere hapjes. ,,Geen melk geven, dan krijgt hij erge buikpijn.”, weet Ferdinand, een van de aanwezige kinderen. ,,Inderdaad.”, bevestigt Kreeft: ,,Daarvan krijgt hij diaree en dan droogt hij uit. Maar wat dan wel? Water, kattenvoer, stukjes fruit of rozijntjes en tot hilariteit van de kinderen een eitje of roerei. Afwisseling en niet te veel is het advies.”

Annemijn stelt de hamvraag: ,,Hoe weet je nou dat een egeltje ziek is en naar de opvang moet?” Dat blijkt moeilijk te zien. ,,Een gewond egeltje, maar ook een egeltje dat overdag rondloopt kan ziek zijn - het zijn immers nachtdieren - maar het hoeft niet. Soms is het beestje gewoon even wakker en scharrelt rond. Bij twijfel de dierenambulance bellen. Alleen met een speciale pas mag je zelf egels vervoeren.”

6000 stekels

Ook op de vraag over het aantal stekels heeft Kreeft het antwoord: ,,100 als hij geboren wordt, maar dat worden er snel meer. Een volwassen egel heeft wel 6000 stekels.”

Nadat alle vragen beantwoord zijn,is het tijd om te knutselen. Vol ijver beginnen de kinderen aan hun egellampion. Knippen, prikken, plakken prachtige exemplaren krijgen vorm. Tot slot worden de kinderen die vooraf knutselwerk of verhalen hebben ingeleverd en tentoongesteld in de bibliotheek beloond met een cadeautje.

advertentie
advertentie