De Finland connectie

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Roeland Schweitzer uit Amerongen, de maker van de dozen noemt het ‘Finsrood’, vandaar de titel van de tentoonstelling: The Suomi Boxes.

IJzerrode kisten in het Cultuurhuis De ‘Suomi Boxes’ in het Cultuurhuis zijn spannende theatertjes, huisjes of zo maar doosjes. De basiskleur van alle doosjes is het ijzerrood dat je veel tegenkomt op de houten huizen in het noordelijkste deel van Europa.

door Nicole van der Schaaf

Zowel de kleur als de inhoud van de dozen nodigen uit tot het maken van een verhaal. Dat kan gaan over de kleur, het ‘Finsrood’ en ik mag hopen dat de kunstenaar hiervoor de zogenaamde ‘kookverf’ heeft gebruikt in die kleur. Kookverf is een mooi Ecoproduct dat in ons land meer gebruikt zou moeten worden. ‘De Kleine Aarde’ propageert het voor onbewerkt hout en de kleuren zijn zo mooi, lichtecht, helder en zeer duurzaam.

In Zweden staan talloze, wel vierhonderd jaar oude houten huizen er nog heel vitaal bij in rode of blauwe kookverf. Schoorvoetend kun je het gebruik ervan waarnemen in enkele nieuwe Vinexwijken waar ook houten huizen gebouwd worden. Helaas heeft dit mooie product onze Heuvelrug nog niet bereikt. Wellicht zijn de Suomi Boxes van Schweitzer een aanzetje…

Objet Trouvé

De boxen van Schweitzer zijn door het samengaan van inhoud en kleur kunstwerken geworden.

De inhoud bestaat uit toevallige vondsten, stille getuigen van wat de mensen zoal wegdoen. En in de kunst hebben we daar natuurlijk weer een naam voor bedacht: ‘Objet Trouvé’. Tijdens de hoogtijdagen van het Dadaïsme en Surrealisme was dit de aanduiding voor een door de kunstenaar gekozen voorwerp dat hij of zij vervolgens tot ‘Kunst’ promoveerde. Hij kon alles zijn, van een autoband, een steen, een schepnet tot een koffiekan. Voorwaarde was wel dat het voorwerp onbewerkt gebruikt werd en wanneer de kunstenaar toch tot materiële wijziging van het voorwerp besloot heette het een ‘Ready-made’.

Inspiratie voor zijn Suomi Boxes vond Schweitzer in Finland waar hij in de zomer van 2008 een tijdje verbleef. In het Nationaal Museum van Helsinki zag hij grote oude kisten waarin beelden opgesteld stonden, die blijkbaar ooit werden meegenomen op reis. De ruwe, grove kisten inspireerden Schweitzer tot het maken van zijn primitieve kisten. Ze kregen allemaal als basistint het ijzerrood en werden voorzien van een kleurrijke inhoud van vreemde suggestieve voorwerpen.

Het zijn stuk voor stuk rariteitenkabinetjes die ons een kijkje geven in het dagelijks denken en doen van de kunstenaar.

Het is een prachtige tentoonstelling, die zoals gebruikelijk in het Cultuurhuis, helaas moet concurreren met de lelijke achterwand van gleufjesboard. Een strakke, gladde expositiewand moet toch met simpele middelen aan te brengen zijn zonder het ontwerp van de architect geweld aan te doen. In ieder geval zijn de ‘Suomi Boxes’ beslist een betere, visueel rustiger tentoonstellingsruimte waard.

u The Suomi Boxes, tot 17 maart te zien in het Cultuurhuis in Doorn.

advertentie
advertentie