Lagerhuisdebat over cultuur

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Cultuur is binnen de gemeente een zorgenkindje met zeven identiteiten: de zeven dorpen. Die dorpen willen binnen hun eigen kern optimale voorzieningen en vooral plaats voor de eigen, zo vertrouwde locale cultuur; of dit nu de zangvereniging of de muziekschool is. Maar de zeven dorpen zijn aaneengeregen tot één gemeente en dus moet er samenhang blijken en, nog moeilijker, men moet samen de schraal gevulde cultuurkassa verdelen. Dat lukt aardig. Bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen, de grote festivals of de atelierroutes.

Weinig aandacht voor de jongerencultuur DOORN - Het Cultuurdebat Utrechtse Heuvelrug, gehouden vorige week woensdag in de raadzaal van het Cultuurhuis, was een verrassend en onthullend debat. Politici, bespelers van het culturele veld en publiek ontmoetten elkaar in een spannend verbaal spel: een ‘Lagerhuisdebat’. Drie juryleden voerden stellingen aan waarover van mening gewisseld kon worden binnen de beperkte tijd die ervoor stond.

door Nicole van der Schaaf

Nu is politiek natuurlijk ook gewoon een spelletje waarin men afwisselend de bal toegespeeld of afgenomen krijgt. De handigste speler wint, al wil dat niet zeggen dat dit ook de beste bestuurder is.

Thema’s van het politiek debat: de culturele profilering, een netwerk van cultuurhuizen en de jongerencultuur. Dit laatste thema werd verreweg het meest spectaculair toen bleek dat geen enkele politieke partij de jongerencultuur écht in het verkiezingsprogramma had opgenomen. Financiële middelen voor de jongeren bleken er wel te zijn, maar er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Weten de jongeren de ‘potjes’ niet te vinden? Of zijn de scholen de weg kwijtgeraakt door ingewikkelde wijzigingen binnen het gemeentelijk beleid?

Kiezen is moeilijk

De stelling ‘Concentreer de jongerencultuur op de schoolgaande jeugd’ is dapper, maar waar blijven dan de schoolverlaters?

Men was het erover eens dat jongeren zelf moeten kunnen kiezen welke vorm van cultuur zij gefaciliteerd willen zien.

Maar kunnen jongeren tussen de 12/13 en 18 jaar wel kiezen? Zeker voor 12 en 13-jarigen die van huis uit weinig ‘cultuur’ hebben meegekregen is dit een probleem. In het verleden werden de laatste twee groepen van het basisonderwijs binnen het reguliere lesprogramma geconfronteerd met kunst en cultuur. Kunstenaars, musici en theatermakers kwamen een dagje lesgeven, er werd klassikaal een bezoek gebracht aan musea en concerten.

Kiezen voor cultuur wordt in het vervolgonderwijs dan heel wat makkelijker met een dergelijke basis.

Gelukkig waren er tijdens het debat enkele prachtige intermezzo’s: Cees Oosterwijk las voor uit zijn debuutroman ‘De Tijddood’ en vader en zoon Thomas en Pieter de Waard, brachten mooie muziek ten gehore op piano en saxofoon.

De presentatie van de roman van Cees Oosterwijk hield direct verband met de inhoud van het verkiezingsdebat. Het verhaal geeft namelijk een kijkje achter de schermen van het lokaal bestuur van een gemeente.

advertentie
advertentie