De balans zoeken in belangen

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Hobby gaat meer op werken lijken met deze stap. Mijn drijfveer is dat je als raadslid wat kunt zeggen. Je hebt een positie die deuren opent”, aldus de kersverse lijsttrekker. ,,De ChristenUnie omdat de bijbel ook vandaag nog actueel is. Het is een compleet boek over alle facetten van het leven, dat richtlijnen geeft om te vertalen naar onze cultuur.”

Op de dag dat de ChristenUnie landelijk exact 10 jaar bestaat, vertelt de 58-jarige Dick Karssen uit Driebergen over de lokale plannen van zijn partij. Hij is de nieuwe lijsttrekker voor de ChristenUnie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en volgt in die functie Jannie Foekens op. ,,Ik overwoog nog taartjes meenemen naar de raadsvergadering, maar de agenda leent zich niet voor een dergelijke uitspatting.” door Monique José Timmermans

De politiek is Karssen niet vreemd, al sinds 1982 is hij actief. Om te beginnen als beleidsmedewerker van de RPF in de Tweede Kamer. In 1992 maakt hij de overstap naar de lokale politiek in achtereenvolgens Zoetermeer, Driebergen en nu Utrechtse Heuvelrug. De afgelopen raadsperiode is Karssen voor de CU het vaste gezicht in de commissie Middelen geweest. ,,Het geeft verbreding als in de commissies ook mensen zitten die geen raadslid zijn.”

Invloed

,,Politiek is leuk. Je kunt invloed uitoefenen, meedenken. Ik zie het als mijn persoonlijke missie binnen de raad de balans te zoeken in de belangen tussen de gemeente en het individu. Het bruggen bouwen zit in mij, meer dan kloven slaan”, schetst Karsen zijn ‘ik’. ,,Daar waar Jannie bekend stond om haar nuchterheid, ben ik echt een gevoelsmens.”

Uitleggen

Dick Karssen is trainer/adviseur van beroep. ,,Dat is typisch een vak van uitleggen, mensen zelf laten denken en de spiegel voorhouden. Ik propageer altijd dat mensen zich bewust moeten zijn van de keuzes die ze zelf maken. Die eigen verantwoordelijkheid van iedereen komt samen tot een groot geheel. Een voorbeeld: mensen klagen over drukte op de weg. Zelf ga ik als het even kan op de fiets naar mijn werk, nu nog in Leusden-Zuid, vanaf februari weer in Doorn. Zo geniet ik van de prachtige omgeving, werk ik aan mijn conditie en heb ik geen last van drukte op de (lokale) wegen.”

Omgaan met de baas

,,In mijn werk sta ik op dit moment voornamelijk ondernemingsraden van bedrijven bij op het gebied van wetstechnische aspecten en het omgaan met de baas. Het fascineert mij steeds meer hoe mensen met elkaar omgaan. Is dat respectvol?” Daarin ziet Karssen ook een link met de politiek. ,,In bedrijven spelen vaak dezelfde dingen als binnen de gemeente.” Erg betrokken voelt de vader van vier kinderen zich ook bij jongeren in het algemeen. ,,Jongeren voorkomen dat je opgesloten raakt in je eigen wereld. Via jongeren houd je contact met rijp en groen uit de volgende generatie, neem bijvoorbeeld muziektrends. Het houd je open voor wat er gebeurt in de samenleving en je kunt levenservaring overdragen. Als ze daar tenminste voor open staan”, voegt hij als ervaren huisvader lachend toe.

,,Ook met de brandweer heb ik wat. Zelf ben ik BHV’er (bedrijfshulpverlener), Bij de brandweer zitten veel jongeren. Daarvan komen er steeds minder in de gemeente en we moeten er dus zorgvuldig mee omgaan.”

Twee zetels

Ten aanzien van de komende raadsperiode zegt Dick Karssen nog: ,,In het onderwerp ruimtelijke ordening zal ik me nog goed moeten verdiepen. Een interessant onderwerp waar ik tot nu toe nog weinig mee te maken heb gehad.” En: ,,Ik hoop dat ik niet alleen namens de CU in de raad kom, maar tenminste samen met Hanne Sollman. Dat zijn we waard.”

advertentie
advertentie