‘Lokale contacten geven energie’

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Na de HBS in Deventer studeerde Pamboer weg- en waterbouw in Arnhem om vervolgens zijn studie te voltooien met een jaar Nijenrode. Na militaire dienst startte hij zijn werkzame leven als kostendeskundige op het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag.

,,Besturen, had ik dat niet eerder moeten gaan doen?”, vraagt de huidige wethouder economische zaken Roy Pamboer zich wel eens af. Hij voelt zich als een vis in het water in de lokale politiek. door Monique José Timmermans

Advertentie

,,En toen zag ik een advertentie met de tekst: ‘Vindt u zichzelf fl.50.000,- waard?’ ‘Ja’ dacht ik bij mezelf en reageerde met succes. Vervolgens heb ik 30 jaar in de automatiseringsindustrie gewerkt voor een drietal Amerikaanse bedrijven. Alle aspecten rond zowel verkoop als marketing heb ik van begin tot einde meegemaakt. Van junior medewerker tot directeur en internationaal marketingmanager. Ik had het ongelooflijk naar m’n zin, maar na 30 jaar was het genoeg. De jacht naar weer de volgende carrièrestap kon me niet meer bekoren.” Pamboer geeft zichzelf één of twee jaar om een andere wending aan zijn carrière te geven, maar die tijd blijkt hij niet nodig te hebben.

Wethouder

Inmiddels woont Pamboer in Driebergen en is daar sinds 2002 gemeenteraadslid voor de VVD. Met de gemeentelijke herindeling en de verkiezingen wordt hem de vraag gesteld of hij wethouder wil worden. ,,Mijn portefeuille werd economische zaken, kunst & cultuur en toerisme. Ik begreep aanvankelijk niet hoe je die combinatie kon verzinnen, maar binnen een half jaar bleek het een ideale te zijn. Ondernemers voelen zich maatschappelijk betrokken, je combineert creativiteit met professionaliteit en toerisme is niet los te zien van cultuur. Kortom de werkgebieden versterken elkaar. Later is sport nog toegevoegd aan de portefeuille.” Voor dat laatste aspect heeft Pamboer recent op het Sportgala van de gemeente lof toegezwaaid gekregen.

,,Voor mij persoonlijk zijn dossiers als bijvoorbeeld het gemeentekantoor zeer interessant. Er wordt kritisch naar gekeken en het spreekt mij aan om zoiets op een correcte manier af te handelen.”

Verbinden

,,Mijn zakelijke loopbaan heeft me veel geleerd waarvan ik nu nog profijt heb. Het leggen van verbindingen tussen groepen en voor elk het beste eruit halen is mijn sterke kant. Cultuurverschillen vragen steeds een andere aanpak. Internationaal tussen landen, maar ook op lokaal niveau lopen de belangen van verschillende groepen mensen uiteen.”

Energie

De vader van een uitwonende, volwassen dochter woont met zijn echtgenote nog steeds in Driebergen. ,,Gelukkig heeft mijn echtgenote veel eigen bezigheden. De lokale politiek vraagt veel tijd. Je moet het echt leuk vinden anders red je het niet. Ik krijg er energie van, die band met het veld door de bezoeken aan evenementen of verenigingen die draaien op vrijwilligers. Ik heb echt ontdekt hoe leuk ik besturen vind.”

Karwei afmaken

Na de gemeenteraadsverkiezingen zou Roy Pamboer het karwei als wethouder dan ook graag afmaken. ,,De gemeente kent meer regels dan het bedrijfsleven, dat maakt de doorlooptijd langer. Alhoewel ook in het bedrijfsleven processen vaak veel tijd nemen. Groot verschil is dat in de politiek de strijd met tegenstanders in het openbaar wordt gestreden. Geen verborgen agenda’s zoals in het bedrijfsleven soms wel het geval is. Het aantrekkelijke van lokale politiek ten opzichte van landelijke is dat je tijdens je ambtsperiode de daadwerkelijke uitvoering nog kunt meemaken.”

advertentie
advertentie