‘Iedereen moet mee kunnen doen’

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Sociaal en Groen, dat zijn de woorden waarmee GroenLinks/PvdA de gemeente in deze verkiezingstijd in trekt. Waaldijk licht toe: ,,We willen dorpen waar iedereen kan meedoen. Een gemeenschap waar een handicap, armoede of vergrijzing niet leidt tot isolatie. Verder is het voor ons van belang dat het milieu en het groen binnen de gemeente beschermd wordt.”

Hans Waaldijk trekt de sociale kar van het collectief GroenLinks/PvdA. Begin vorig jaar bundelden beide partijen de krachten. De partij, gezamenlijk goed voor acht zetels in de huidige raad, wil graag politieke verantwoordelijkheid nemen. ,,Wij hebben een visie op de gemeente en op die manier willen we besturen. Daar mag je ons op 4 maart op aanspreken. Wij zijn bereid verantwoordelijkheid te nemen”, aldus de ambitieuze voorman. door Paul Nolens

Waaldijk wil met zijn partij werken aan het minimabeleid. ,,We hebben een goed minimabeleid nodig, ook in onze gemeente. We hebben natuurlijk niet te maken met problematiek zoals in grote steden, maar we moeten ons niet vergissen, ook mensen hier hebben het nodig. Het probleem is nu alleen dat het minimabeleid de mensen die het nodig hebben onvoldoende bereikt. We moeten daaarom zorgen dat het bekend is, het moet actief uitgedragen worden in loketten in de dorpen. Die lokale loketten zijn voor ons belangrijk. Niet de oude gemeentehuizen, maar zichtbare loketten in belangrijke plekken in het dorp, zoals bijvoorbeeld De Binder in Leersum of straks de Allemanswaard in Amerongen. De gemeente moet herkenbaar zijn in de dorpen. Als je je als gemeente in de dorpen begeeft krijg je pas echt helder wat de problemen zijn. Nu hoor je vaak dat het allemaal te centralistisch is en dat alles toch in Doorn wordt beslist, dat moet anders.”

Waaldijk wil met zijn partij niet alleen naar de mensen toe om te luisteren, GroenLinks/PvdA wil bewoners betrekken bij besluitvorming. ,,Grote plannen moeten doorgesproken worden met de mensen. En als er lokale initiatieven worden genomen dan moet de gemeente die ondersteunen. Ik vind het Abbeyfield-project in Driebergen altijd een mooi voorbeeld van een project dat met weinig gemeentelijke steun toch heel veel voor mensen betekent. Mensen komen daar voor een warme maaltijd, maar door die warme maaltijd kunnen die mensen wel veel langer zelfstandig leven. Dit soort projecten moet er veel meer zijn en de gemeente moet dit altijd ondersteunen.”

Het linkse collectief beseft dat er binnen de gemeente nog maar weinig plekken over zijn om nieuwe huizen te bouwen. ,,Maar als we bouwen, dan moet er minimaal net zoveel sociale woningbouw zijn als overige nieuwbouw. Er is een grote groep ouderen en jongeren die op zoek is naar een betaalbare woning binnen de gemeente. Aan die groep moet gedacht worden bij nieuwbouwprojecten. De conferentiecentra en zorginstellingen zijn grote werkgevers binnen de gemeente, maar veel mensen die daar werken wonen niet in de dorpen zelf. Die mensen moeten een kans op een woning krijgen. Dat is met het oog op woon-werkverkeer ook veel duurzamer.”

Duurzaam, het woord is gevallen. Een belangrijk speerpunt van de groene socialisten is natuurlijk duurzaamheid. Waaldijk somt de groene ambities op. ,,De bus moet een goed alternatief zijn voor de auto. Daarom moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden om de bus vrij baan te geven. Dus niet een vrije busbaan, want er is nu eenmaal niet veel meer wegencapaciteit binnen de gemeente. Er zullen andere, slimme oplossingen moeten worden gezocht om het busverkeer te stimuleren. Ook in nieuwbouwprojecten moet duurzaamheid voorop staan, net als nu met het gemeentekantoor het geval is. Onze ambitie: alle nieuwbouw ‘klimaatneutraal’. Bovendien moeten ondernemers gestimuleerd worden om ‘groen’ te denken. Duurzame initiatieven bij ondernemers moeten financieel ondersteunt worden.”

De 44-jarige Driebergenaar beseft dat er financieel zware tijden komen. ,,Wij beloven niets wat we niet waar kunnen maken. Er komt een opdracht op ons af en niemand weet hoe groot die is. Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen.”

advertentie
advertentie