‘Politiek te weinig oprecht voor mij’

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Waarom staat u op een ‘onverkiesbare’ plek op de kandidatenlijst van uw partij?

Omdat ik wil stoppen. De bedoeling van raadslid zijn is volgens mij om de best mogelijke beslissingen te nemen voor de inwoners van de gemeente. De inhoud dus. Maar in de praktijk gaat het veel meer over alle lagen die daar overheen liggen: Partijpolitiek. Het voorkomen van vermoedde negatieve emoties bij inwoners, wethouders en coalitiegenoten. Waarmee haal je stemmen. Heb je een ‘sterk optreden’ in de soms rare groepsspychologie van de raad enz. En dan nog het hele probleem van de macht van het apparaat College en ambtenaren, en ook weer de onmacht van College ten opzichte van ambtenaren en andere bestuurlijke organisaties zoals de zogenaamde ‘Gemeenschappelijke Regelingen’. Wij moeten hen controleren maar de informatie op basis waarvan we dat moeten doen wordt door dezelfde apparaten verstrekt. Dus op allerlei plaatsen zeggen en schrijven mensen niet precies wat ze denken, doe je dat wel dan ‘lig je eruit’ en heb je geen invloed meer, maar dat wil je juist wel. Ik vind politiek en bestuur in zijn geheel dus niet oprecht genoeg en dat botst met mijn karakter.

Je ziet dus dat dit niet veroorzaakt wordt door kwade wil, zo als veel mensen onterecht denken. Maar door het feit dat elk mens zich gaat gedragen naar de omgeving waarin hij of zij zich vaak bevindt. In die omgeving denkt een individu goed bezig te zijn maar als je van buitenaf kijkt zie je rare dingen. Dat zijn vaak geen grote dingen maar het venijn zit hem juist in de details en het grote aantal ervan. Ik werd er moedeloos van.

Wat betekent de partij voor u?

Ik vind D66 de beste politieke partij. Dit omdat socialisme en liberalisme allebei belangrijk zijn maar elkaar ook altijd bijten. D66 is de enige partij die dit in zijn grondbeginselen onderkent. Het is dus telkens een afweging die niet uit principes te maken is. Binnen onze afdeling Heuvelrug gaat alles heel open en eerlijk, geen spelletjes, geen taboes, fris denkende mensen. Behoorlijk oprecht dus. Daar heb ik dus zeker warme gevoelens bij.

Wat betekent u in de verkiezingstijd voor uw partij?

Alleen maar een enthousiaste supporter. Alle activiteiten die te maken hebben met de campagne en de volgende raadsperiode worden door een hele hoop enthousiaste en vele nieuwe mensen opgepakt.

Bovendien moet ik aan de gang met mijn eigen bedrijf in wording: mensen helpen hun bestaande huis zo veel mogelijk klimaatneutraal te maken.

Wat doet u als u genoeg voorkeursstemmen behaalt om in de raad te komen?

Ik zou dat wel een mooie erkenning achteraf vinden. Maar niet meer dan dat.

Is het kiezersbedrog als u genoeg voorkeursstemmen krijgt maar niet in de raad plaatsneemt?

Nee, want iedereen die me kent weet dat ik stop en anderen kunnen het hier lezen.

Hoeveel zetels verwacht u dat uw partij gaat behalen?

Ik verwacht vier of vijf zetels.

advertentie
advertentie