Culturele profilering van start

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Gisteren debatteerde het culturele veld, onder aanvoering van de Cultuurraad, met de politiek over diverse actuele culturele issues in onze gemeente. Speerpunten binnen het gemeentelijk beleid liggen bij behoud en beheer van bestaand cultureel erfgoed, een ‘Cultuurhuisnetwerk’ en de jongerencultuur. Stuk voor stuk belangrijk, maar waar blijven de individuele, professionele kunstenaars? Is er voor hen geen plaats op de agenda en letterlijk geen plaats in de herberg?

Weinig aandacht voor kunstenaars Onze gemeente zou een eldorado voor beeldende kunstenaars moeten zijn. Ruimte, rust, historie en toekomst, belangrijke ingrediënten voor een beetje inspiratie, zijn aanwezig op de Heuvelrug. Maar wat ontbreekt? Die vraag is snel te beantwoorden: koestering en stimulans. In iedere gemeente, groot of klein, wonen kunstenaars, jong, oud, talentvol of ambachtelijk heel knap. En veel van die gemeenten hebben zorg en aandacht voor ‘hun’ kunstenaars, of dat nu in Oegstgeest, Rotterdam of Nuenen is.

door Nicole van der Schaaf

Kunstenaars gedijen meestal niet in een rijtjeshuis; ze kunnen er prima wonen, maar werken vraagt andere voorzieningen. Een beeldhouwer heeft veel ruimte nodig waar stof, lawaai en zware machines geen kwaad kunnen. Een schilder heeft licht nodig en ruimte, hoogte en veel opslagmogelijkheden.

In veel andere gemeenten komen professionele kunstenaars in aanmerking voor een ateliervoorziening in bijvoorbeeld leegstaande kazernes, scholen, (voorheen)overheidsgebouwen als postkantoren of ziekenhuizen.

De kunst vertrekt

Binnen onze gemeente is er gelukkig veel aandacht voor amateuristische kunstbeoefening, voor kunsteducatie en zelfs voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Maar waar blijven nu de professionele kunstenaars die de kunsteducatie verzorgen, de amateurs lesgeven en de openbare ruimte een gezicht geven? Schrik niet: ze vertrekken naar andere gemeenten waar ze wél heel voordelig een ruim atelier kunnen huren en kunnen exposeren. Zeker, daar hebben wij het Cultuurhuis in Doorn voor, of De Binder in Leersum. Maar, wees nu eerlijk, zijn dit nu geschikte locaties om beeldende kunst op zijn juiste merites te kunnen beoordelen? Nee, helemaal niet zelfs. Er zijn geen tentoonstellingswanden en er is geen goede belichting. En dat zijn nu juist twee heel belangrijke ingrediënten voor een museale tentoonstellingsruimte.

Er is een jaarlijkse Cultuurmarkt, we hadden een prachtig Festival van de Heuvelrug en er is zelfs een ‘Culturele aanjager’ toegevoegd aan het culturele veld. Helaas is het grootste deel van de deelnemers aan de georganiseerde evenementen voor hedendaagse kunst amateur. Kunstroutes gaan voorzichtig balloteren onder potentiële deelnemers. Langzaam maar zeker zien zij in dat de routes aantrekkelijker worden voor kijkers en kopers als je meer kwaliteit kunt garanderen.

De gemeente heeft schoorvoetend de eerste stappen gezet naar een culturele profilering. Hoera.Maar, er ligt nog veel werk te wachten...

advertentie
advertentie