CU: ‘Goed leven voor iedereen’

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Om te beginnen met Duurzaam. Van de aarde is er één, daar moeten we voorzichtig mee omgaan. Je hebt het dan over milieu en energie.

De ChristenUnie (CU) hangt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op aan drie termen: Duurzaam Samen Leven. De nieuwe lijsttrekker Dick Karssen licht het programma toe. door Monique José Timmermans

De gemeente doet het goed op het gebied van afvalscheiding. Voor de komende periode zou een concreet en haalbaar doel ‘500 huizen voorzien van zonne-energie’ kunnen zijn. De gemeente kan zoiets met financiële steun bovenop de rijkssubsidie en gezamenlijke aanvragen stimuleren.”

,,We zijn relatief ‘ik-gericht’, meent Karssen vervolgens. ,,Wij pleiten voor duurzaamheid in relaties, die hebben periodiek ook een onderhoudsbeurt nodig.” Karssen ziet dat breder dan alleen voor partners. Ook bij jongeren en scholen spelen vraagstukken. Daaraan werken kan via het Centrum voor Jeugd en Gezin en via jeugdwerkinstellingen, waar de toegang laagdrempelig is. Praktisch en in de buurt, een plek om in en uit te lopen. ,,Sterke kanten bij iemand ontdekken moet centraal staan. Mensen kunnen vaak meer zelf dan we denken, mits ze de verantwoordelijkheid krijgen.

Duurzaam bouwen is een punt waar de gemeente al op inzet. Behalve energiezuinig moeten woningen volgens de CU-voorman ook levensloopbestendig zijn. Daarnaast pleit hij ervoor dat bij de bouw al de mogelijkheden voor sociale samenhang worden benut. ,,Dus niet alleen bouwen voor individuen, maar juist ook ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten creëren. Dit ligt in het verlengde van straatfeesten ed. Anonimiteit binnen een wijk of dorp wordt zo teruggedrongen.”

Karssen juicht de campagne om een ‘Fair Trade Gemeente’ te worden toe. De gemeente kan samen met de ondernemers faciliteren dat op veel plaatsen fair trade producten te koop zijn en gebruikt worden. Daarnaast moet er meer ruimte zijn voor de gemeentegebonden bedrijven. ,,Een nieuw gebouw voor het Rosarium maakt dit park weer aantrekkelijk.”

Onvrede

Ten aanzien van de term Samen doelt de CU op de onderlinge verhoudingen in de samenleving. ,,Er is onvrede omdat mensen de samenleving ingewikkeld vinden, men wijst dan al snel naar de gemeente. Ik vind dat men bij zichzelf moet beginnen, veeg de stoep - ook voor de buren, beheer samen de buurtvoorzieningen. De voedselbank in Doorn is goed, maar het is triest dat het nodig is in een relatief rijke gemeente.”

,,We staan er samen voor dat onze inwoners een goed leven hebben.”, stelt de nieuwe lijsttrekker. ,,Dat betekent geen bezuiniging op de WMO of het minimabeleid. Bezuinigen zal wel nodig zijn. Niet via de kaasschaafmethode, maar via het afstoten van taken. Daarom wil ik de komende tijd samen met de inwoners bespreken welke taken niet bij de gemeente thuishoren. Met 85% van de begroting kun je binnen een jaar weinig doen, daar liggen vaak contracten aan ten grondslag. Voor de langere termijn heb je dan tijd om alternatieve oplossingen te zoeken. Zo nodig moet de OZB omhoog. “

Op het gebied van onderwijs is Karssen blij dat het aantal leidsters voor vroeg- en voorschoolse educatie is uitgebreid. ,,We moeten inzetten op alfabetisering. Bovendien moet er meer ruimte komen om op school talenten in andere richtingen te ontwikkelen dan theoretische kennis, denk aan muziek, beeld, sport. Ook voor mensen die daarvoor geen geld hebben.”

Bij Leven tenslotte gaat het bij de ChristenUnie om het veilig werken, veilig spelen en veilig uitgaan en het kansen geven. ,,Zoek de goede omstandigheden, roep een halt toe als men op de verkeerde weg is. Zoveel mogelijk voorkomen van zinloos geweld vraagt om meer politietoezicht op feestvierders die naar huis gaan. Daar waar veiligheid in het gedrang komt, wordt leven dood.”

advertentie
advertentie