Clemens van der Burg: ‘Tijd voor hobby’s’

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Waarom staat u op een ‘onverkiesbare’ plek op de kandidatenlijst van uw partij?

Andere activiteiten, zoals meer aandacht voor gezin en familie, het doen van groot onderhoud aan ons huis, het uitoefenen van een aantal fijne hobby’s, zoals de houtbewerking en het doen van vrijwilligerswerk vormen een lonkend perspectief. Tevens moet je altijd goed bij jezelf nagaan of je de komende vier jaar voluit kan en wil investeren in het raadswerk. Alles afwegend heb ik uiteindelijk verzocht om als enige, echte lijstduwer te mogen worden geclassificeerd. Het mooie is dat hiervoor niet geldt dat de laatsten de eerste zullen zijn.

Had u liever op een hogere, verkiesbare, plek op de lijst gestaan?

Nee, ik heb hier weloverwogen en bewust vanaf gezien. Naar een uitnodiging in de zin van “vriend, ga hoger op” zie ik dan ook niet reikhalzend uit.

Wat betekent de partij voor u?

Politieke interesse is mij met de paplepel ingegeven en als rooms katholiek is de natuurlijke thuishaven het CDA. Het mooie is juist dat het een continue zoektocht blijft om de idealen, die mijn partij voorstaat, aan situatie en tijd aan te passen.

Wat betekent u in de verkiezingstijd voor uw partij?

Ik mag bij de CDA-fractie bij allerlei gelegenheden en verkiezingsoptredens mijn inbreng leveren. Samen met de fractieleden, die natuurlijk het leeuwendeel van de campagneactiviteiten voor hun rekening moeten nemen is dat veelal een erg gezellige bedoeling, ook omdat ik ook zelf niet een al te neerslachtige natuur heb.

Gaat u campagne voeren voor uzelf om in de raad te komen?

Dat is geenszins de bedoeling. De schijnwerper moet op de nieuwe ploeg staan, want daar moeten zoveel mogelijk inwoners kennis mee kunnen maken.

Wat doet u als u genoeg voorkeursstemmen behaalt om in de raad te komen?

Deze mogelijkheid sluit ik uit. Kortom geen punt om mij zorgen over te maken.

Ervaart u de plaats op de lijst als eervol of als een springplek naar eventueel wethoudersschap?

De plaats is op verzoek en als ik de metafoor van de goederentrein mag gebruiken, naast de locomotief voert alleen de laatste wagon een licht. Dus dat maakt hem eervol. Als je wethouder wil worden in een andere gemeente die er eentje zoekt, kan je ongeacht je plek in de rangorde gewoon solliciteren. Dus dat is geen enkel impediment.

Is het kiezersbedrog als u genoeg voorkeursstemmen krijgt maar niet in de raad plaatsneemt?

Mocht het feit van voldoende voorkeurstemmen, dat ik in alle bescheidenheid als theoretisch bestempel, zich al voordoen, zal ik mij zeker ernstig achter de oren krabben. Zoveel steun schept verplichtingen en dat weegt voor mij zwaar.

Hoeveel zetels verwacht u dat uw partij gaat behalen?

Eind 2005 hadden wij ruim zes zetels. Het zou heel mooi zijn als dat aantal zich zou kunnen handhaven. Uit de praktijk blijkt dat de Haagse invloed echter zeer groot is en dus is het nog even afwachten, want het zijn wisselvallige tijden.

advertentie
advertentie