Acht onderbroeken voor 4 euro op vrijmarkt

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Diverse verkopers hebben zaterdag al vroeg de verse sneeuw getrotseerd, zij staan met volgepakte auto’s om 08.00 uur voor het hek van De Twee Marken. Twee uur de tijd om de volle tassen naar binnen te dragen en de koopwaar op de gehuurde tafels uit te stallen. Gelijk onderscheidt de ervaren vrijmarkt-verkoper zich van degenen die incidenteel een keer proberen of de inhoud van de zolder nog aan de man te brengen is.

MAARN - De transactie die voor de meeste hilariteit heeft gezorgd op de vrijmarkt - zaterdag in De Twee Marken - is wel de verkoop van acht onderbroeken voor €4,-. Nieuw, van goede kwaliteit stretch en door de verkoopster aantrekkelijk verpakt in een tasje van parfumeriezaak Douglas. Zo gaat weer een tevreden klant de deur uit.

door Monique José Timmermans

Bij de ervaren verkoper gaat een kleed over de tafel en wordt systematisch uitgepakt. Glas bij glas, elektrische apparaten bij elektrische apparaten en kleding op hangertjes op het zelf meegebrachte kledingrek. De hoeveelheid artikelen is enorm en divers en kost maximaal slechts luttele euro’s per stuk. Nog voor de vrijmarkt opengaat, schuimen de verkopers elkaars kramen af. En zo wisselt het eerste servies al snel van eigenaar. ,,Was het doel niet met minder thuis te komen dan we vertrokken”, volgt gelijk het commentaar.

Bij anderen zijn de kinderen meegekomen. En daarin schuilt gelijk ook een gevaar bij het uitpakken en uitstallen van de waar. ,,Mama, dit is nog hartstikke leuk!”, waarop mama wanhopig zucht dat er al drie jaar niet naar omgekeken is. ,,Mama, heb je geld? Ik zie zo iets leuks bij die kraam!” Even niet opletten en de dagopbrengst verdampt als sneeuw voor de zon.

Over het algemeen is men tevreden over het verloop van de vrijmarkt. Al is het aantal bezoekers lager dan normaal. ,,Het was best glad onderweg hier naar toe.”, vertelt Sandra de Bie, pachter van De Twee Marken die zelf vanuit Zeist naar Maarn is gekomen. ,,Anders komen er altijd veel mensen uit de regio naar deze markt, maar dat zie je nu veel minder. Mensen hebben zich waarschijnlijk door het weer laten weerhouden.” Kort na lunchtijd beginnen de eerste verkopers hun restanten weer bij elkaar te pakken om naar huis te gaan, gevolgd door steeds meer kraamhouders.

advertentie
advertentie