Bescheiden Kyokushin beoefenaar naar WK

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik loop er niet zo mee te koop, maar het is een groot deel van mijn leven.”, vertelt de 39-jarige Westening bescheiden. ,,Ik train nu 4 à 5 keer per week buiten de deur de andere dagen thuis. Voordat ik in december geselecteerd werd voor het WK was dat twee à drie maal in de maand. Mijn gezin staat volledig achter de deelname aan het WK, dat moet ook wel, mijn baan en studie gaan immers ook door.”

MAARN - Het is een niet alledaags: Kyokushin, een onderdeel van karate waarbij je zowel op techniek als op vechten kunt trainen. Bas Westening uit Maarn legt zich toe op het techniek deel en zit in de selectie die op 17 april namens Nederland uitkomt op het WK in Zwitserland.

door Monique José Timmermans

,,Het Kyokushin onderdeel dat ik beoefen richt zich helemaal op de techniek. Het zijn schijngevechten - individueel of als groep van 3 - die in een bepaalde (loop)vorm op een mat worden uitgevoerd. Dat noem je een ‘kata’. Een kata duurt tussen de 1.20 en 5 minuten en is heel intensief. Het vraagt opperste concentratie en een goede conditie. Spierkracht, stand en houding van het lichaam, gezichtsuitdrukking alles moet perfect zijn en wordt beoordeeld door vijf scheidsrechters.”

Bas Westening kwam al jong in aanraking met karate en beoefent de sport sinds zijn 10e. ,,Je haalt een steeds hoger niveau, eerst Kyu-graden en vervolgens Dan-graden. Toen ik op m’n 30e stopte had ik de de zwarte band van de eerste Dan-graad. Zo’n band komt uit Japan, met je naam erop geborduurd. Die heb je voor het leven. Door een bekende ben ik ruim 3 jaar geleden weer begonnen bij sportschool Chikara in Amersfoort en - zo is m’n aard - ik ging voor perfectie. Als snel trainde ik in Spijkernisse bij de bondscoach.”

,,De selectie voor het WK kwam als verrassing, ik ben immers niet de jongste meer. Tijdens het WK voer je een aantal verplichte kata’s uit. Die worden pas bekend op het moment dat je op de mat staat. Vervolgens mag je je eigen vrije kata laten zien. Dit is vergelijkbaar met de internationale examens die tijdens kampen worden gehouden. Deze sport verbroedert erg, alle pluimage doet het dat maakt het zo leuk.”

Na het WK wacht de volgende ambitie: het halen van de 2e Dan.

u Meer informatie:

sportschoolchikara@gmail.com.

advertentie
advertentie